Frescele Bisericii Dragomirna, restaurate prin Regio, au primit Marele Premiu al UE și Premiul publicului

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Restaurarea frescelor Bisericii „Pogorârea Sfântului Duh” din Mănăstirea Dragomirna, județul Suceava, a primit Marele Premiu al Uniunii Europene pentru patrimoniul cultural (Premiul Europa Nostra) ediția 2014, la categoria Conservare, și Premiul Publicului.

„Juriul a fost profund impresionat de nivelul înalt de profesionalism în restaurarea și conservarea complexă a acestei lucrări de artă, ce acoperă 900 mp de suprafață murală. Lucrările s-au desfășurat în situ, într-o perioadă de timp remarcabil de scurtă. Restauratorii au urmărit și respectat tehnica picturii, folosind materiale tradiționale, reversibile, iar patina originală și starea de spirit a acestor fresce unice din secolul al XVII-lea a fost conservată”, se afirmă în comunicatul Europa Nostra.

Premiile au fost înmânate de Androulla Vassiliou, comisarul european pentru educație, cultură, multilingvism și tineret, și de tenorul Plácido Domingo, președintele Europa Nostra. Dintre cei 27 de câștigători, doar șase au primit Marele Premiu în valoare de 10.000 de euro din partea juriului independent, format din experți în patrimoniu, la patru categorii: Conservare, Cercetare, Contribuții exemplare și Educație, formare și sensibilizare, a anunțat Ministerul Dezvoltării.

Premiul Publicului a fost decernat în urma votului online care s-a desfășurat până pe 20 aprilie, pe site-ul Europa Nostra. La ceremonia de premiere, organizată sub patronajul președintelui federal al Austriei, Heinz Fischer, au participat aproape 1.000 de invitați.

Ridicat la începutul sec. al XVII-lea (1608­1609) ca o ctitorie a Mitropolitului și cărturarului Anastasie Crimca, a familiei de dregători Stroici și a domnitorului Miron Barnovschi, complexul monastic Dragomirna a fost restaurat în mai multe rânduri, ultima dată între anii 1960­1970, dar frescele nu au fost niciodată incluse în lucrările de restaurare. În anul 2009, reprezentanții mănăstirii au solicitat finanțare prin Regio-Programul Operațional Regional pentru proiectul „Restaurarea și conservarea patrimoniului cultural și modernizarea infrastructurii conexe la Mănăstirea Dragomirna”.

Proiectul s-a desfășurat în perioada 2009-2011 și a avut o valoare de 26,7 milioane de lei, din care 17,8 milioane de lei fonduri nerambursabile din Fondul European pentru Dezvoltare Regionala, iar principalul obiectiv l-a constituit restaurarea și conservarea picturilor murale care decorează altarul și naosul bisericii „Pogorârea Sfântului Duh”. Frescele au fost curățate, consolidate și stabilizate, corectându­se intervențiile anterioare, ceea ce le­a readus strălucirea și aspectul originar, de o valoare excepțională.

Lucrările au fost realizate de 50 de specialiști și studenți în domeniul restaurării și conservării din mai multe țări, sub conducerea conf. univ.dr. Carmen Cecilia Solomonea de la Universitatea de Arte „G.Enescu” din Iași, Facultatea de Arte Plastice, Decorative și Design, Centrul de Cercetări în Conservare – Restaurare și Arte Aplicate.

În perioada 2007-2013, prin Regio au fost finanțate 89 de proiecte de restaurare și valorificare durabilă a patrimoniului cultural (Axa 5, Domeniul major de intervenție 5.1) în toate cele 8 regiuni de dezvoltare, în valoare totala de peste 400 de milioane de euro, din care aproximativ 267,5 milioane de euro sunt fonduri nerambursabile alocate din Fondul European de Dezvoltare Regională.

Premiile UE pentru conservarea patrimoniului cultural Europa Nostra celebrează excelența în domeniul patrimoniului cultural, prin promovarea celor mai înalte competențe și standarde de conservare și restaurare. Premiile sunt finanțate prin Programul Cultură 2007-2013 al Uniunii Europene, care, în ultimii 7 ani, a investit aproape 40 de milioane de euro în cofinanțarea proiectelor de patrimoniu. Noul program „Europa creativă”, care va funcționa între 2014-2020 cu un buget de aproape 1,5 miliarde de euro, va continua să sprijine proiecte de cooperare transnațională în acest domeniu.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE