Festivalul Național al Păstrăvului de la Ciocănești | FOTOGALERIE

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ajuns la cea de-a unsprezecea ediție, Festivalul Național al Păstrăvului de la Ciocănești, Suceava, a atras anul acesta atât de mulți turiști, încât toate locurile de cazare din localitate sunt deja rezervate.

În 2014, la cererea turiștilor, autoritățile locale au luat decizia de a uni două festivaluri care atrag anual mii de turiști. Astfel, Festivalul Păstrăvului va fi continuat de Săptămâna Plutăritului, pentru ca turiștii care vin la Ciocănești în perioada 11-17 august 2014 să aibă ocazia de a experimenta un obice vechi: coborâtul cu pluta pe Bistrița aurie.

Proprietarii de agropensiuni din Ciocănești au menținut prețurile la un nivel scăzut pentru a atrage cât mai mulți turiști.

„O noapte de cazare cu pensiune completă costă circa 70 de lei, dar acum toate locurile sunt rezervate. Cine dorește să vină trebuie să caute un loc liber în localitățile învecinate sau la Vatra Dornei”, spune primarul Radu Ciocan.

Anul acesta, Ansamblul Bistrița Aurie aniversează 20 de ani de la înființare, iar cu această ocazie va avea loc o „întâlnire de suflet” a artiștilor. Pe 15 august, de Adormirea Maicii, după slujbele ținute la bisericile din localitate, turiștii vor putea lua parte la sfințirea porții sculptate de pe drumul de acces la Biserica Adormirea Maicii Domnului din Ciocănești. Apoi, vor fi introduși în cultura locală, în timpul parade populare, urmată de spectacolul folcloric dedicat plutașilor.

Seara, plutașii se vor aduna în jurul focului, pentru ca, pe 17 august, în ultima zi a Festivalului Păstrăvului, plutașii care au coborât pe Bistrița Aurie să fie primiți cu fast la Ciocănești.

Organizatorii au pregătit și drumeții pe Muntele Suhard, amenajat în ultima perioadă în scopuri turistice. Totodată, crescătorii de oi îi vor primi pe turiștii care se aventurează pe munte la stâne, pentru a-i omeni cu brânză sau urdă.

Autoritățile locale vor deschide publicului și o parte din galeriile Minei Oița.

„Încercăm să redeschidem o parte din Mina Turistică Oița. E vorba de 800 de metri de galerii. S-au deschis și două muzee anul acesta, a fost amenajat și Muntele Suhard. Dacă aș sta să mă uit la cifre, să văd cât s-a cheltuit, nu am mai face nimic, dar cetățenii sunt cei care se implică foarte mult și te motivează”, spune primarul Radu Ciocan, aflat la primul mandate.

Anul acesta, Ciocănești a fost desemnat satul cultural al României, astfel că și cheltuielile legate de organizarea evenimentelor sunt mai mari. Însă, an de an, în localitate sunt organizate zece evenimente cultural, pentru atragerea turiștilor. Rezultatele se văd. Comuna, care numără doar 1.500 de suflete a atras anul trecut, numai la Festivalul Păstrăvului, aproximativ 9.000 de turiști.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE