„Drumul lung spre Cimitirul Vesel” din Săpânța. Cât te costă o vacanță în vatra satului

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Irlandezul Peter Hurley continuă și anul acesta eforturile de promovare a tradițiilor românești, prin organizarea, în perioada 12 – 16 august la Săpânţa, a Festivalului Intercultural de Tradiţie Maramureşeană „Drumul lung spre Cimitirul Vesel”.

Publicații prestigioase au așezat Săpânța la un loc cu Valea Regilor din Egipt. Numai că în vreme ce egiptenii câștigă bine de pe urma vestigiilor antice, la Săpânța turiștii doar se opresc, fac poze în cimitir și pleacă lăsând în urmă doar praf. Dacă ar petrece câteva zile în sat, ar putea descoperi minunatele tradiții ale maramureșenilor, care ar avea și ei de câștigat din punct de vedere financiar de pe urma lor.

Așa s-a gândit și un irlandez, care de câțiva ani și-a luat rolul de promotor al satului maramureșean. Peter Hurley și-a pus în joc toate economiile, a apelat la prieteni și cunoștințe și, din 2010, a pus pe roate, fără sprijinul autorităților, Festivalul Intercultural de Tradiţie Maramureşeană „Drumul lung spre Cimitirul Vesel”, ajuns deja la cea de-a cincea ediție.

Anul acesta, turiștii care vor merge la Săpânța în perioada 11-16 august vor putea meșterii populari, urmărind harta specială. Festivalul va începe anul acesta chiar din Gara de Nord, de unde vor porni în fiecare seară trenuri speciale către Sighetu Marmației, cu vagoane de dormit, restaurant și muzică tradițională live.

De Sfânta Maria, în seara de 15 august, turiștii pot participa la o punere în scenă a unui spectacol unic: o seară simfoncă pe pajiștea din Săpânța, o suită muzicală creată de renumitul compozitor irlandez Shaun Davey, inspirat din tradițiile românești, și interpretată sun bagheta dirijorală a lui David Brophy, dirijor principal al Orchestrei Naționale Simfonice din Irlanda.

Cât costă

Dacă alegeți să mergeți cu trenul la Festivalul Intercultural de Tradiţie Maramureşeană „Drumul lung spre Cimitirul Vesel”, trebuie să știți  că un bilet cu preț întreg pe ruta București –Sighetu Marmației costă aproape 100 de lei pentru un adult. Copiii plătesc jumătate.

Dacă veți face rezervări pe www.cfrcalatori.ro, puteți prinde o ofertă astfel încât să plătiți mai puțini bani pe bilet. O dată ajunși la Sighetu Marmației, puteți continua călătoria până la Săpânța cu maxi taxi sau cu o cursă de ocazie, de lângă Spitalul Municipal, unde e „centrul” autostopiștilor.

Cazarea la Săpânța, pe durata Festivalului Intercultural de Tradiţie Maramureşeană „Drumul lung spre Cimitirul Vesel”, costă circa 35 de lei/noapte, fără masă, dacă veți alege să vă cazați la pensiuni cotate la trei stele. Dacă veți opta pentru cazare și mic dejun, prețul urcă la 50 de lei pe zi, potrivit ofertelor publicate de administratorii de pensiuni. Mulți operatori de turism oferă și vouchere, care pot fi folosite ulterior, dacă faceți rezervarea prin anumite site-uri.

Mai multe detalii despre Festivalul Intercultural de Tradiţie Maramureşeană „Drumul lung spre Cimitirul Vesel” puteți afla AICI.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE