Cuvioasa Parascheva, sfanta cu straie de cersetor

Facebook
Twitter

In fiecare an, pe 14 octombrie, o celebram pe Sfanta Cuvioasa Parascheva de la Iasi, ocrotitoarea Moldovei.

Desi s-a nascut intr-o familie instarita, de binecredinciosi, in secolul al XI-lea, in apropiere de Constantinopol (azi, Istanbul, n.r.), Sfanta Parascheva s-a lepadat de cele lumesti inca de cand era o copila. Traditia spune ca Sfanta Cuvioasa Parascheva se afla la slujba, cand a auzit chemarea Domnului „Oricine voieste sa vina dupa Mine, sa se lepede de sine, sa-si ia crucea si sa-mi urmeze Mie”. Aceste cuvinte, scrise de Apostolul Marcu in Evanghelia, au facut-o pe Sfanta Parascheva sa-si daruiasca hainele sale saracilor, iar, mai tarziu, purtand haine de cersetor, sa se retraga in pustietate. Apoi, Sfanta Parascheva se retrage la manastirea Maicii Domnului din Heracleea, de unde a pornit in pelerinaj in spre Tara Sfanta. Dupa ce a poposit o vreme in Ierusalim, Sfanta Parascheva si-a gasit salas intr-o manastire de calugarite in pustiul Iordanului.

Harul Domnului a insotit-o pretutindeni, iar la 25 de ani, traditia ne invata ca un inger i-a spus Sfintei Parascheva sa se intoarca pe plaiurile natale, unde, dupa doi ani de nevointa, trece la cele sfinte.

Mai tarziu, trupul Sfintei Parascheva este descoperit printr-o minune. Un marinar, care isi pierduse viata in valuri, este adus de ape pe tarmul unde locuia un calugar. Acesta ii roaga pe cativa crestini sa il ingroape pe marinar. Sapand, oamenii au dat peste un trup neputrezit, dar au pus trupul marinarului alaturi si au acoperit groapa.

Noaptea, Sfanta Parascheva i se arata in vis unuia dintre crestini, pe nume Gheorghe, si ii cere sa ii mute trupul. Astfel, trupul Sfintei Parascheva a fost dus in biserica „Sfintilor Apostoli” din Kallicrateia.

Dupa un lung periplu, pe la biserici si manastiri crestine, transformate rand pe rand in moschei, ca urmare a extinderii Imperiului Otoman, domnitorul Vasile Lupu ctitoreste biserica „Sfintii Trei Ierarhi” din Iasi si, rascumparand moastele Sfintei Parascheva, asaza racla la loc de cinste.

Sfanta Cuvioasa Parascheva este cinstita in bisericile si manastirile din Romania, multe dintre acestea avand hramul Sfintei Parascheva:

  • Arhiepiscopia Alba Iulia: Manastirea de Sub Piatra – Salciua, Manastirea Martirii Neamului – Muncel, Manastirea Ramet;
  • Arhiepiscopia Buzaului si Vrancei: Manastirea Gavanul;
  • Arhiepiscopia Timisoarei: Schitul Adormirea Maicii Domnului – Fardea;
  • Arhiepiscopia Tomisului: Manastirea Dervent;
  • Episcopia Caransebesului: Manastirea Slatina – Nera;
  • Episcopia Ortodoxa Romana a Maramuresului si Satmarului: Manastirea Portarita – Prilog;
  • Episcopia Ortodoxa Romana a Oradiei: Manastirea Sfintei Cruci – Oradea;
  • Episcopia Severinului si Strehaiei: Manastirea Gura Motrului;
  • Episcopia Sloboziei si Calarasilor: Manastirea Sfanta Vineri – Chiroiu (Ungureni).

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE