CNADNR: Transalpina, „Drumul regelui”, rămâne închisă | Fotogalerie

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) anunţă participanţii la trafic că pe drumul naţional DN 67C Transalpina, sectorul Bengeşti – Sebeş (km 0+000 – km 148+414), circulaţia rutieră este deschisă doar între localităţile Bengeşti – Rânca (km 0+000- km 34+500).

Sectorul de drum naţional DN 67C Transalpina, cuprins între km 34+500 (localitatea Rânca, judeţul Gorj) şi km 148+414 (localitatea Sebeş, județul Alba) este închis circulaţiei publice pe toată perioada anului, din cauza nefinalizării lucrărilor de construcţie şi a imposibilității asigurării condiţiilor de siguranţă a traficului rutier, interdicţia fiind semnalizată prin indicatoare specifice, încă de la începutul lucrărilor (2008).

Lucrările de reabilitarea a drumului Transalpina au început din 2008, dar constructorul Romstrade nu a respectat termenul contractual de 18 luni prevăzut. În vederea rezilierii contractului de lucrări, CNADNR SA se află în process de evaluare a lucrărilor executate din punct de vedere cantitativ și calitativ. Având în vedere faptul că lucrările la Transalpina au fost abandonate de Romstrade, neasigurându-se în tot acest timp și conservarea lor, în prezent se înregistrează degradări ale structurii de rezistență a drumului Transalpina, provocate de scurgerea necontrolată a apei provenite din precipitații și din topirea zăpezilor. Aceste degradări pot constitui un potențial pericol de cedare a drumului sub acțiunea traficului.

Totodată, sectorul de drum nu a fost echipat de către Romstrade cu elementele de siguranță obligatorii, ca parapeți de protecție, semnalizare vertical sau marcaje rutiere.  Astfel, în cazul unor condiții dificile meteo-rutiere, acest sector de drum prezintă un grad sporit de risc pentru toți participanții la trafic, care se aventurează pe această porțiune din Transalpina.

CNADNR SA se va adresa justiţiei pentru recuperarea prejudiciilor cauzate de Romstrade Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România SA, cât şi mediului de afaceri din zonă ca urmare a faptului că nu a finalizat lucrările la Transalpina.

Conducătorii auto sunt rugaţi să respecte semnalizarea rutieră instituită la capetele sectorului de drum restricționat. În cazul producerii unor accidente rutiere pe acest sector de drum, km 34+500 (localitatea Rânca, judeţul Gorj) şi km 148+414 (localitatea Sebeş, județul Alba), declarat închis circulaţiei publice, responsabilitatea aparține în totalitate conducătorilor auto care se deplasează pe acest traseu, în conformitate cu prevederile legale.

În schimb, pe sectorul de drum Bengeşti – Rânca (km 0+000 la km 34+500) circulația  este deschisă tuturor utilizatorilor de drum fără restricții de trafic.

Transalpina sau „Drumul regelui”, cum mai este denumită, traversează Munții Parâng, fiind cea mai înaltă șosea din România. În Pasul Urdele, Transalpina atinge punctual cel mai înalt, 2.145 m. Drumul face legătura între orașele Novaci din județul Gorj și Sebeș din județul Alba, străbătând patru județe. Fiind un drum alpin, Transalpina este închisă pe perioada iernii.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE