In anii 2013 si 2014, pe continentul european, tot mai multi turisti au optat pentru servicii de turism de croaziera fluviala. Dintre acestia, peste un milion, reprezentand aproximativ 33%, au ales fluviul Dunarea.
In ultimii doi ani, pe teritoriul Romaniei, s-a inregistrat o medie de 160.000 de vizitatori, conform datelor Institutului National de Statistica. Suma medie pe care un turist a alocat-o pentru cheltuieli, pe teritoriul Romaniei, a fost de 35 – 40 de euro/zi (excursii optionale si intrari la obiective turistice, servicii de masa si agrement, suveniruri).
In prezent, autoritatile au in vedere crearea unui brand propriu pentru fluviul Dunarea, asociat cu o promovare de succes pe piata internationala. Investitiile in infrastructura, dezvoltarea facilitatilor portuare, promovarea circuitelor turistice in apropierea porturilor, investitiile in zonele de distractie si agrement sunt cateva dintre masurile de care ar trebui sa se tina cont pentru atragerea unui numar cat mai mare de turisti.
Defileul Dunarii – Rezervatia naturala Cazanele Mari si Cazanele Mici
Zona Clisurii Dunarii face parte din Rezervatia naturala Cazanele Mari si Cazanele Mici, rezervatie de tip mixt situata intre vaile Ogradena si Ogasul Turcului. Intinzandu-se pe 215 hectare, meleagul dunarean se caracterizeaza printr-un peisaj impunator format de fluviul care si-a croit calea sapand in pereti inalti de stanca. Astfel, a dat nastere unui defileu cunoscut sub denumirea de Cazanele Dunarii sau Clisura Dunarii.
Turismul rural in zona Clisurii – salba de pensiuni pe malul Dunarii
Cazanele Dunarii reprezinta una dintre cele variate zone din punct de vedere al ofertei turistice. De la mijlocul anilor ’90 si pana astazi, tot mai multe pensiuni turistice, rurale si agroturistice, de la doua la patru margarete, isi asteapta turistii. Pozitionarea pe malul Dunarii, restaurantele cu meniu traditional pescaresc, dar si international, cat si serviciile de agrement sunt atuuri de care beneficiaza majoritatea pensiunilor.
Doru Oniga, proprietar al pensiunii Steaua Dunarii si membru ANTREC Mehedinti este printre primii oameni care s-au implicat activ in promovarea zonei Eselnita-Dubova ca destinatie de turism rural si ecoturism. Aceasta zona este potrivita atat pentru segmentul de turisti activi, cat si pentru familiile si grupurile ce cauta relaxarea. Pensiuni precum „Melba” si „Septembrie”, clasificate la patru margarete, sunt ideale pentru turistii care cauta rasfatul si relaxarea in cadrul unor unitati de cazare luxoase. Acestea ii vor ademeni cu foisoare suspendate deasupra Dunarii, unde vor putea lua masa, cu piscine in aer liber sau cu sporturile nautice pe care le pot practica.
In prezent, doamna Mariana Molnar, presedinte ANTREC Mehedinti, este cea care se ocupa de promovarea ofertelor pensiunilor, a circuitelor si pachetelor de agrement din zona, a festivalurilor traditionale in cadrul targurilor de turism si a altor evenimente.
Serviciile de agrement oferite de pensiuni Marea majoritate a pensiunilor din zona Cazanelor Dunarii ofera programe de plimbari cu barca si croaziere cu ambarcatiunile proprii. Lungimea acestor trasee este de aproximativ 9 km, putand fi parcurse in aproximativ doua ore. Ambarcatiunile au o capacitate de 10 – 14 persoane. Din oferte mai fac parte tururile ghidate, cicloturismul, drumetiile montane si sporturile nautice.
Pentru turistii activi exista circuite marcate de cicloturism si mountain bike in perimetrul Parcului National Portile de Fier. De asemenea, administratia parcului a amenajat trasee pentru drumetii, principala atractie a zonei fiind Vf. Ciucaru Mare (318 m), de unde turistii au o perspectiva incantatoare asupra zonei de defileu a Dunarii.