Călătorie în țara domurilor albastre | FOTOGALERIE

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Punct de reper pe Drumul Mătăsii, Uzbekistanul este o țară mai puțin explorată de turiștii români, dar care ascunde adevărate comori.

Situat în Asia Centrală, Uzbekistanul se învecinează cu Kazahstanul la vest și nord, cu Kârgâzstanul și Tadjikistanul la est și cu Afganistanul și Turkmenistanul la sud. Zidite cu sute de ani în urmă, marile orașe poartă pecetea unor mari imperii. Samarkand are astăzi peste 1,3 milioane de locuitori și o istorie de milenii. Piatra de temelie a fost pusă de perși, care au ales locația datorită poziționării strategice pe Drumul Mătăsii, pe unde treceau caravanele de negustori cu țesături alese aduse din China. Și astăzi, majoritatea locuitorilor vorbesc tadjika, o variantă a limbii persane în Asia centrală.

Grecii, uimiți de cât de roditoarea era câmpia Zarashon, au „botezat” orașul „Marakanda”. Alexandu cel Mare a cucerit cetatea în anul 329 î.Hr. Ulterior, cetatea Samarkand a fost cucerită de arabi și a cunoscut o înflorire fără precedent, mai ales sub domnia persană a dinastiei Samanizilor, însă tocmai această dezvoltare le-a atras atenția năvălitorilor mongoli, care, în 1220, distrug orașul. Mai târziu, devine capitală a imperiului condus de hanul mongol Timur Lenk.

Regimul comunist de la Moscova și-a pus și el amprenta asupra orașului. În anul 2001, partea veche a orașului (Registan), datată secolele XIV-XV, este înscrisă în Patrimoniul Cultural Mondial UNESCO. Printre monumentele incluse se numără Moscheea și medresele Registanului, Moscheea Bibi-Hanum, Complexul Șahi-Zinda, Ansamblul Gur-Emir, Observatorul lui Ulug Beg.

Cel mai vechi oraș al statului este însă Bukhara, ridicat pe un deal sacru, unde se făceau sacrificii în trecut. Izvoarele istorice atestă existența orașului Bukhara încă din secolul al XIII-lea înainte de Hristos, al cărei nume derivă dintr-un cuvândt care, în limba sanscrită însemna mănăstire. În timp, Bukhara a devenit un important centru al culturii islamice, fiind și orașul natal al marelui șeic Bakhouddin Nakshbandi.

În Bukhara pot fi vizitate cele peste 350 de moschei, alături de mai mult de 140 de monumente care i-au adus prestigiu de-a lungul timpului, transformând orașul într-un muzeu natural, după cum se laudă localnici. Principalele puncte de atracție sunt Poi-Kalyan, Ismail Samani Mausoleum, Ark și Lyabi-Khauz. Îmbinând armonius străduțe înguste și parcuri verzi și grădini, care înconjură monumente încărcate de istorie, Bukhara este și azi un magnet pentru turiști din întreaga lume.

Un sejur de 11 zile în Uzbekistan, care include vizite în aceste orașe antice, costă circa 1.540 de euro, potrivit ofertelor operatorilor de turism din România.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE