septembrie 29, 2022

Parada cetelor de feciori din Țara Făgărașului

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Sute de cetaşi din toată Ţara Făgăraşului şi-au dat întâlnire ieri la Catedrala Sfântul Ioan Botezătorul din Făgăraş, pentru cel de-al șaselea an consecutiv, însă, fiind zi de lucru, parade nu s-a mai bucurat de aceeași audiență ca în anii trecuți.

Pentru parada cetelor de feciori din Țara Făgărașului s-au adunat tineri din 41 de grupuri, îmbrăcați în portul popular, din satele pierdute într-un peisaj de basm, ca Arpaşul de Jos şi Cârţişoara sau Şinca Nouă, ori Veneţia. Fiecare ceată a fost însoţită de primarul comunei din care face parte. Cetașii din Hurez au venit la paradă însoțiți de preotul Marius Neagu. Fiecare ceată are un vătaf mic, care este un fel de purtător de cuvânt pentru cetași, și un vătaf mic, care bagă fetele în joc. Din ceată mai fac parte un contabil, care ține evidența banilor primiți de colindători și se ocupă de cheltuieli. Crîşmarul şi ajutorul său sînt cei care servesc vizitatorii ce sosesc la gazda Cetei.

Cetele de feciori din Țara Făgărașului i-au colindat pe cei care îi priveau cu admirație de pe margine și au participat la slujba oficiată de ÎSP Laurențiu Streza, Mitropolitul Ardealului, Catedrala Sfântul Ioan Botezătorul din Făgăraş. Spectacolul a continuat pe scena amplasată în centrul orașului Făgăraș, unde cetele de feciori din Țara Făgărașului au susținut un spectacol de colinde și dansuri populare specifice satului din care provin. Băieții poartă cioareci, cămasă, şerpar, cheptăriţă, mânecari și tricolor.

Țara Făgăraşului sau Țara Oltului este una dintre cele mai mari și mai bine individualizate depresiuni de contact ale Transilvaniei, mărginită la sud de Munţii Făgăraș și Perșani și la nord, nord-est de limitele sudice ale platoului Târnavelor. Oltul o străbate de la est spre vest. Peisajul este străjuit de vârfurile mai înalte de 2.500 m  ale Munţii Făgăraș sau unele mai mici, de vreo 1.600 m, care se înalță semețe în Munţii Breaza și Perșani. Colinele ce înconjoară Țara Făgăraşului se pierd în matca afluenţilor Oltului, iar depresiunea Făgăraşului se pierde spre miazănoapte în lunca Oltului.

 

Acest articol este proprietatea exclusivă a www.stiriagricole.ro şi este protejat de Legea drepturilor de autor. Orice preluare integrală sau parţială a conţinutului se poate face doar cu citarea sursei, respectiv www.stiriagricole.ro.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE