Mănăstiri din Banat. Mănăstirea IZVORUL MIRON, Românești

Facebook
Twitter

La 15 iulie 1911, Episcopul Caransebeşului, Dr. Elie Miron Cristea (viitor Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române), a sosit la Făget pentru a sfinţi biserica din acest târg. Între 17 şi 23 iulie a început o vizită canonică în eparhie, iar la 23 iulie a săvârşit liturghia în aer liber, în faţa a 10 000 de credincioşi, la Bolta Caldă, în actuala incintă a mănăstirii. Locuitorii din zonă, însufleţiţi de eveniment, au botezat izvorul de apă caldă, în amintirea zilei şi a vizitei episcopului, Izvorul Miron.

Biserica este din piatră şi cărămidă, susţinută în exterior de şase contraforturi. Fundaţia este de piatră, cu soclu înalt. Este o construcţie în formă de navă, uşor treflată. Altarul semicircular are proscomidiar şi diaconicon cu intrare din exterior şi luminat de cinci ferestre foarte înguste. Iconostasul din lemn de tei şi măiestrit sculptat, împodobit cu ornamente bizantine, a fost confecţionat şi sculptat de Protosinghelul Ieronim Balinton şi fraţii Busuioc, din Berlişte-Oraviţa, cheltuielile fiind suportate de Dionisie Feneş, din Făget. N-a fost pictat şi, abia în 1987, pictoriţa Teodora Cican a executat icoane în ulei pe pânza măruflată pe care, apoi, le-a lipit.

Pictura este de factură bizantină, încadrându-se bine în sculptura iconostasului şi în pictura interioară a bisericii. Naosul, cu absidele semicirculare, este luminat de câte trei ferestre pe fiecare parte (nord şi sud), iar pronaosul este luminat de câte două ferestre pe fiecare parte.

Pridvorul deschis este înalt, cu tavanul plat, susţinut de patru coloane care au ornamente în relief. Pardoseala pridvorului este din marmură, iar la intrare, în dreapta şi în stânga, sunt bănci pentru odihna credincioşilor. Uşa de intrare, nouă, este frumos sculptată.

Biserica are două turle octogonale în exterior, una deschisă pe naos şi alta oarbă pe pronaos. Pardoseala este din marmură, iar acoperişul din tablă zincată, cu streşinile foarte largi. În faţa bisericii se află o platformă pavată cu marmură, prevazută cu bănci pentru odihnă şi înconjurată cu grilaj de fier forjat. Mobilierul din biserică, contractat în 1990, din lemn de stejar sculptat şi lustruit în culoarea naturală, a fost executat de meşterul Ioan Fosalău, din Vânători, Neamţ.

Mănăstirea Româneşti

  • Hram: „Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul“ – 20 iulie şi „Izvorul Tămăduirii“ – vinerea din săptămâna Luminată
  • Adresa: sat Româneşti, comuna Tomeşti, judeţul Timiş
  • Telefon: 0256/334657
  • Acces: Rutier: DN 68 A Lugoj,  Traian Vuia (21 km) – Făget (15 km) – Coşava (11 km), ramificaţie la dreapta, DL 108 spre Româneşti (5 km)
  • Stareţ: ieromonah Nectarie Arvai

 

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE