Turcan: doar 591 de lei, pensia unui agricultor cu peste 29 de ani de munca. Care sunt solutiile pentru reformarea sistemului?

Facebook
Twitter

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a declarat ca un agricultor din judetul Suceava, cu o vechime in munca de 29 de ani, are o pensie, calculata pe baza contributiei, de 591 de lei.

„Dupa 29 de ani de munca in sistemul agricol, pensia de batranete calculata in baza contributiei este de 591 lei, la care statul adauga diferenta de pana la 800 lei cat este pensia sociala. Este realitatea dintr-un dosar de pensie de agricultor pe care l-am avut astazi in mana la Casa Judeteana de Pensii Suceava. Evident, un dosar cu sina vechi de aproape 30 de ani, cu documentele scrise de mana si foi ingalbenite. Sunt alte 10.000 de dosare similare de agricultori ce trebuie evaluate si introduse in sistem electronic, aici, la casa de pensii din Suceava”, a scris Raluca Turcan.

Pentru a argumenta nevoia de reforma a sistemului de pensii, ministrul Muncii a facut o comparatie intre pensiile pe care le primesc agricultorii si pensiile speciale.

„La nivel national, pensia medie pentru limita de varsta la agricultori este de 672 lei si sunt aproape 250.000 de astfel de pensionari. Pe de alte parte, pe legi speciale, cea mai mica pensie medie este de 4.930 lei, iar cea mai mare pensie medie este de 19.800 lei. Cifre care, puse unele langa altele, ne fac sa apasam si mai mult pe acceleratie cand e vorba de reforma sistemului public de pensii”, a apreciat Raluca Turcan.

La finalul vizitei sale la Casa Judeteana de Pensii Suceava, ministrul Muncii a indicat ca un numar de 262 de dosare de pensie fusesera evaluate in timpul vizitei sale de aproape doua ore.

„Cand am ajuns la Casa Judeteana de Pensii Suceava, 3.338 de dosare de pensii fusesera deja evaluate. In momentul in care am terminat vizita, dupa aproape doua ore, numarul dosarelor evaluate ajunsese la 3.600. In total, numarul dosarelor de la casa din Suceava este de aproximativ 155.000, dintre care 142.000 de dosare in sistemul de stat si alte 10.000 de dosare ale agricultorilor, in format letric (dosar cu sina), adica imposibil de recalculat daca aceste date nu sunt transferate in format electronic. Am incercat sa identificam solutii pentru ca aceasta activitate intensa a caselor de pensii din toata tara sa fie sustinuta cu personal suplimentar si tocmai de aceea am decis, in prima etapa, ca 70 de angajati ai Inspectiei Muncii sa fie detasati pentru o perioada determinata si sa ajute la evaluarea dosarelor. In paralel, demaram proiectul pentru accesare de fonduri europene prin care sa finantam achizitia de echipamente si soft, dar si angajarea de personal suplimentar pe perioada determinata si stimularea angajatilor implicati in activitatea de evaluare”, a precizat Raluca Turcan

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE