Tratamentul semintelor de cereale paioase – 4 aspecte-cheie pentru un randament optim al culturilor

Facebook
Twitter

Protectia culturilor de cereale paioase incepe inainte de semanat, prin tratamente corecte ale semintelor, care pot fi fungicide, insecticide sau insectofungicide.

Acest proces garanteaza un start sanatos al culturilor si joaca un rol important in obtinerea unui randament ridicat, indiferent de conditiile solului sau de provocarile climatice. Ne vom axa pe tratamentele cu fungicide, care au un impact pozitiv asupra recoltelor, atat cantitativ, cat si calitativ. 

In continuare, vom explora patru aspecte-cheie pentru un randament optim al culturilor de cereale. 

1. Asigura un start bun al culturilor in sezonul urmator 

Pentru obtinerea unor culturi de cereale profitabile, realizeaza lucrarile agrotehnice corect si la timp:

  • rotatia culturilor;
  • pregatirea solului;
  • semanatul.

In plus, utilizarea semintelor tratate este un pas extrem de important. Prin aplicarea corecta a unui tratament samanta fungicid, vei asigura un inceput promitator culturii.  Fungicidele protejeaza semintele impotriva bolilor si permit o crestere uniforma si sanatoasa, asigurand un start solid pentru intreaga cultura. 

Aceasta abordare minimizeaza riscurile si ofera fermierilor flexibilitatea de a semana in diverse conditii de sol si clima, fara teama ca plantele nu vor rasari corespunzator. 

Pentru eficienta tratamentelor, alege seminte sanatoase, asigura-te ca utilizezi produsele corespunzatoare, ca pregatesti solutia conform instructiunilor si ca o aplici uniform, dar si ca pastrezi semintele in conditii optime.

2. Construieste o bariera eficienta in combaterea bolilor 

Printre cele mai periculoase boli ale cerealelor, cu transmitere prin sol si seminte, se numara:  

  • Malura (Tilletia sp.); 
  • Fuzarioza (Fusarium graminearum); 
  • Taciunele zburator (Ustilago segetum nuda); 

Aceste boli pot afecta grav cultura daca nu sunt luate masuri preventive, malura, de pilda, putand compromite chiar si intreaga cultura. Prin intermediul aplicarii tratamentului cu fungicide pe seminte, se elimina riscul ca aceste boli sa afecteze plantele chiar din stadiul de germinare. 

Un exemplu de tratament este Kinto® Plus, care asigura protectie impotriva unui spectru larg de boli cu transmitere atat prin seminte, cat si prin sol. Acest produs inovator este formulat din trei substante active cu moduri de actiune diferite: 

  1. Triticonazol – intrerupe functia membranei celulare; 
  2. Xemium® (Fluxapiroxad) – blocheaza enzima succinat dehidrogenaza, perturband productia de energie si sinteza componentelor celulare esentiale; 
  3. Fludioxonil – inhiba transportul in membranele celulare. 

Acest produs se aplica direct pe seminte inainte de semanat in doza omologata, de 0,120 – 0,150 l/100 kg seminte. 

3. Obtine un randament crescut pe mai multe tipuri de sol 

Aplicarea unui astfel de tratament contribuie si la imbunatatirea germinatiei si a dezvoltarii sistemului radicular, ceea ce duce la obtinerea unui randament crescut. Sistemul radicular, important inca din primele faze de dezvoltare ale culturilor, cu cat este mai puternic si mai bine dezvoltat, cu atat va putea sa sustina cresterea sanatoasa a plantei pe durata ciclului vegetativ.  

O radacina bine dezvoltata permite plantelor sa se ancoreze mai bine in sol si sa absoarba nutrientii de care au nevoie, ceea ce le va permite o mai buna rezistenta la seceta si la alte stresuri de mediu. 

4. Asigura optimizarea potentialului de productie 

O cultura sanatoasa, protejata impotriva bolilor si cu un sistem radicular bine dezvoltat are capacitatea de a-si atinge potentialul maxim. Astfel, se pot obtine productii satisfacatoare, in raport cu investitia facuta. 

Folosirea fungicidelor pe seminte ajuta la mentinerea sanatatii plantelor pe toata durata sezonului de crestere, reducand astfel riscul de infectii si pierderi de productie cauzate de bolile care se pot transmite prin intermediu semintelor. In plus, plantele care se dezvolta in conditii optime au o mai buna capacitate de a se adapta la variatiile de temperatura si alte conditii meteo nefavorabile. 

Asadar, tratamentele cu fungicide, alaturi de celelalte tratamente, contribuie la o protectie de lunga durata a culturii. Prin asigurarea unui start sanatos si mentinerea acestei stari pe toata durata sezonului de vegetatie, se imbunatateste semnificativ potentialul de productie.

 

Sursa foto: Shutterstock

 

 

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE