Tratamente fitosanitare pentru semintele folosite in culturile de primavara

Facebook
Twitter

Pentru a fi siguri de reusita culturilor insamantate in primavara este important ca fermierii sa combata in mod eficient agentii fitopatogeni si daunatorii, care se transmit de la un an la altul prin samanta si sol.

Complexul de masuri care trebuiesc intreprinse in acest sens se bazeaza in principal pe tratarea semintelor inainte de semanat, masura ce s-a dovedit a fi cea mai economica, eficace si putin poluanta, informeaza specialistii Unitatii Fitosanitare Mures.

La cerealelele paioase unele boli ca: malura (Tilletia spp.) si taciunele (Ustilago spp.) se pot combate chimic numai prin tratamentul la samanta. De asemenea se mareste rezistenta la boli si daunatori in conditiile unei rasariri intarziate datorate temperaturilor scazute in conditii de umiditate ridicata.

Pentru tratarea semintelor se pot folosi urmatoarele produse omologate, pe culturi si agenti de daunare:

Orzoaica de primavara si ovaz

Pentru combaterea taciunilor (Ustilago spp.) si a sfasierii frunzelor (Pyrenophora gr.) va recomandam AMIRAL PROFFY 6 FS – 0,5 l/to sau CELEST STAR – 1,5 l/to sau DIVIDEND STAR 036 FS – 1,5 l/to.

Grau de primavara

Pentru prevenirea atacului de malura (Tilletia spp. ) si fusarioza (Fusarium spp ) va recomandam DIVIDEND M 030 FS – 1 l/to sau DIVIDEND STAR 036 FS – 1 l/to sau ORIUS 2 WS – 1,5 kg/to sau CELEST STAR – 1,0 l/to sau ORIUS 6FS- 0,5 l/to sau SAVAGE 5 FS – 1,5 l/to sau KINTO DUO – 1,5 l/to sau AMIRAL PROFFY 6 FS – 0,5 l/to.

In ceea ce priveste protectia plantelor tinere din cultura de grau impotriva daunatorilor de sol (viermi sarma, gandacul ghebos) precum si impotriva malurei si fuzariozei se poate folosi TONIC PLUS – 2,5 l/to sau AUSTRAL PLUS – 5,0 l/to.

Pentru combaterea daunatorilor de sol (Agriotes spp) folositi produsul SIGNAL -2,5 l/to.

Rapita de primavara

Pentru a preveni atacului de fuzarioza, caderea plantutelor, rizoctonioza se poate folosi ROYALFLO 42 S- 3,750 l/t

Porumb

Pentru prevenirea fenomenului de putrezire a semintelor in sol ( Fusarium spp.) si a plantulelor in primele faze de vegetatie (Pytium spp.) precum si prevenirea infectiilor primare produse de: taciunele comun ( Ustilago maydis) si taciunele prafos al inflorescentelor (Shorosporium holci-sorghi) se recomanda utilizarea fungicidelor: MAXIM XL –035 FS –1 litru/to sau VITAVAX 200 FF- 2,5 l/to sau VITAVAX NEUTRAL- 2,5 l/to sau KINTO DUO – 2,5 l/to sau ROYALFLO 42 S- 3,0 l/to.

Floarea soarelui

Tratamentele recomandate la floarea soarelui, pentru prevenirea atacului de mana (Plasmopara h.), putregai alb (Sclerotinia s.) si putregai cenusiu (Botrythis c.) sunt: MAXIM XL 035 FS –5 l/to sau APRON XL 350 ES – 3 l/ to sau TOPSIN 500 SC- 2,0 l/to sau MAGNATE 50 ECNA – 1,0 l/ to sau VITAVAX NEUTRAL- 3,0 l/to.

Pentru a preveni atacul produs si de viermi sarma (Agriotes spp.), va recomandam SIGNAL -2,0 l/to sau FORCE 20 CS- 2,5 l/t in combinatie cu unul dintre fungicidele recomandate mai sus.

Soia

Pentru prevenirea atacului de rizoctonioza, fuzarioza, se recomanda DIVIDEND M 030 FS- 1,7 l/ to.

Pentru tratarea semintelor se pot folosi si alte produse omologate, cu efect similar, care se comercializeaza de catre societatile autorizate.

Companiile vor comercializa produsele numai agentilor economici care fac dovada ca tratamentul va fi efectuat numai in instalatii profesionale, cu personal calificat, atrag atentia specialistii Unitatea Fitosanitar Mures.

Dr. Ing. Pogacian Marian
Unitatea Fitosanitaa Mures

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE