Tratamente fitosanitare pentru pomi fructiferi: cum prevenim focul bacterian al rozaceelor

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Una dintre cele mai des intalnite boli la pomii fructiferi este focul bacterian al rozaceelor, care afecteaza in mod special marul, parul si gutuiul.

Pentru prevenirea atacului de foc bacterian al rozaceelor (Erwinia amylovora) la speciile pomicole amintite, specialistii Unitatii Fitosanitare Mures va recomanda sa aplicati 2-3 tratamente chimice in faza de crestere intensa a lastarilor.

Momentul optim de aplicare a tratamentelor este in primele 24 ore dupa fiecare ploaie care depaseste 2,5 l/mp, pe pomi uscati si fara vant.

Pentru tratament se va utiliza unul dintre urmatoarele produse cuprice:

  • CHAMPION 50 WP- 0,04%
  • ALCUPRAL 50 PU – 0,04%
  • FUNGURAN OH 50 WP- 0,04%

Cum poate fi recunoscuta boala?

Evolutia bolii cuprinde trei faze, fiecare cu simptome caracteristice:

1.Arsura inflorescentelor – apare primavara devreme, florile infectate se ofilesc, se brunifica si se innegresc. Infectia progreseaza spre peduncul care in final se innegreste. Pe timp calduros si umed din peduncul exudeaza picaturi de lichid. Bacteria trece apoi rapid de la inflorescente la lastari si ramuri.

2. Arsura lastarilor – frunzele se ofilesc si intregul lastar se brunifica (mar si gutui) sau se innegresc (par). Frunzele raman atasate pe pom iar lastarii se incovoaie in forma de carja. Pe lastarii bolnavi apar picaturi de exudat alb-pai pana la rosu inchis. Uneori din tesuturile bolnave exudeaza filamente cu aspect de retea vatoasa.

3. Ulceratiile – se manifesta pe ramuri mai batrane, sarpante si trunchi, provocand leziuni; prin indepartarea scoartei tesuturile de dedesupt apar maro rosietice.

Sursa informatii: Unitatea Fitosanitara Mures (Dr. Ing. Pogacian Marian) si Laboratorul central pentru carantina fitosanitara Bucuresti

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE