subventii 2016

Tratamente fitosanitare pentru culturile de sfecla de zahar. Cum se combate cercosporioza

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Specialistii Unitatii Fitosanitare Mures avertizeaza ca in aceasta perioada sunt intrunite conditiile optime pentru declansarea infectiilor de cercosporioza la culturile de sfecla de zahar.

Astfel, fermierii trebuie sa efectueze controale fitosanitare in culturile de sfecla pentru a depista acest tip de atac.

Infectia primara produsa de Cercospora beticola apare sub forma unor puncte rosiatice, care mai tarziu evolueaza sub forma unor pete circulare, adancite in tesut si inconjurate de un halou brun-rosiatic.

In cazul aparitiei peste 5% din plante cu peste 20- 30 pete pe o planta, urmata de 3-4 zile de ploi sau roua puternica cu peste 90% umiditate, este recomandat sa aplicati un tratament preventiv impotriva cercosporiozei sfeclei de zahar.

Pentru tratament se va folosi unul dintre urmatoarele fungicide: RIAS 300 EC –0,3 l/ha sau SFERA 535 SC – 0,35 l/ha sau TANGO SUPER 1,0 l/ha sau DUETT ULTRA – 0,5 l/ha sau IMPACT 125 SC- 0,5 l/ha sau SCORE 250 EC – 0,3 l/ha sau BRAVO 500 SC – 1,5- 2 l/ha.

Fermierii pot repeta tratamentul la 18- 20 zile daca se realizeaza conditii optime pentru declansarea infectiei.

In cazul in care se semnaleaza atac de afide sau defoliatori in culturi, se poate adauga in solutie si un insecticid ca: PROTEUS OD 110 – 0,4 l/ha sau KARATE ZEON – 0,15 l/ha sau FASTAC 10 EC – 0,1 l/ha sau DECIS MEGA 50 EW – 0,150 l/ha sau alte insecticide omologate (clasificate Xi – Xn).

De asemenea, specialistii atrag atentia ca este obligatoriu sa se respecte timpul de pauza de la tratament pina la consum in cazul in care coletele de sfecla de pe parcelele tratate se folosesc in furajarea animalelor.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE