Pentru ca recolta obtinuta sa fie pastrata in conditii optime, fermierii trebuie sa se asigure ca depozitele lor sunt igienizate corespunzator. Astfel, pentru a combate daunatorii de depozit, precum moliile sau gargaritele, agricultorii pot utiliza urmatoarele tratamente fitosanitare, potrivit specialistilor de la Unitatea Fitosanitara Mures.
In primul rand, este recomanda golirea spatiilor, igienizarea si varuirea lor. Ulterior, cea de-a doua etapa presupune dezinfectia spatiilor (dupa etanseizarea lor) prin stropire folosind unul dintre urmatoarele insecticide cu actiune indelungata:
- ACTELLIC 50 EC-1% (50 – 100 ml sol./mp)]
- K’OBIOL 25 EC – 50 ml/ 5 l apa pentru 100 mp spatiu depozitare
- K’OBIOL 25 EC –100ml/99 l apa pentru 100 t cereale
- RELDAN 22 EC – 22 ml/t ( în 0,75-1,5 l apa/t).
Specialistii Unitatii Fitosaniare Mures recomanda fermierilor sa aplice 50-100 ml solutie preparata/m2 pentru suprafetele netede din metal sau lemn, iar pentru pentru suprafetele poroase (beton, zid varuit) sa aplice 100-200 ml solutie preparata/m2.
Dupa executarea tratamentului prin stropire, spatiile se inchid ermetic si se tin inchise 3-4 zile, dupa care se deschid si se aerisesc. In magazii sau alte spatii de depozitare nu raman portiuni nedezinfectate inclusiv saci, prelate, unelte, utilaje sau alte obiecte, mai precizeaza Unitatea Fitosanitara Mures. De asemenea, se vor dezinfecta inclusiv podurile si spatiile de langa magazii.
Cei mai frecventi daunatori de depozit sunt: gargarita graului (Sitophilus granarius), gargarita orezului (Sitophilus oryzae), gandacul din Surinam (Oryzaephilus surinamensis), gandacul mauritan (Tenebrioides mauritanicus), precum si molia cerealelor (Sitrotoga cerealella), molia graului (Nemapogon granellus) sau molia fructelor uscate (Plodia interpunctella).