Tratamente fitosanitare pentru combaterea daunatorilor de depozit

Facebook
Twitter

Pentru a combate daunatorii de depozit, precum gargaritele sau moliile, specialistii din cadrul Unitatii Fitosanitare Mures recomanda agricultorilor sa dezinfecteze spatiile de depozitare a cerealelor prin urmatoarele etape.

In prima faza se recomanda golirea spatiilor, igienizarea si varuirea lor. Dupa aceea, cea de-a doua etapa presupune dezinfectia spatiilor (dupa etanseizarea lor) prin stropire folosind unul dintre urmatoarele insecticide cu actiune indelungata:

  • ACTELLIC 50 EC-1% (50 – 100 ml sol./mp)
  • K’OBIOL 25 EC – 50 ml/ 5 l apa pentru 100 mp spatiu depozitare
  • K’OBIOL 25 EC –100ml/99 l apa pentru 100 t cereale
  • RELDAN 22 EC – 22 ml/t ( în 0,75-1,5 l apa/t).

Unitatea Fitosanitara Mures recomanda pentru suprafetele netede (metal, lemn) aplicarea a 50-100 ml solutie preparata/m. De asemenea, pentru suprafetele poroase (beton, zid varuit) se va aplica 100-200 ml solutie preparata/m2.

Dupa executarea tratamentului prin stropire, spatiile se inchid ermetic si se tin închise 3-4 zile, dupa care se deschid si se aerisesc. Pentru tratamentele mentionate se pot folosi si alte produse omologate, cu efect similar.

Specialistii recomanda totodata sa nu existe portiuni nedezinfectate in magazii sau alte spatii de depozitare (saci, prelate, unelte, utilaje sau alte obiecte). De asemenea, se vor dezinfecta inclusiv podurile si spatiile de langa magazii.

De asemenea, pentru combaterea rozatoarelor, agriculturii pot folosi urmatoarele momeli:

  • Protect B Pellets (50 g momeli/locatie pentru sobolanul cenusiu sau 20 g momeli/locatie pentru soarecele de casa);
  • Racumin Paste (100-120 g momeli/locatie pentru sobolanul comun sau 20-30 g momeli/locatie pentru soarecele de casa).

Cei mai frecventi daunatori de depozit sunt: gargarita graului (Sitophilus granarius), gargarita orezului (Sitophilus oryzae), gandacul din Surinam (Oryzaephilus surinamensis), gandacul mauritan (Tenebrioides mauritanicus), precum si molia cerealelor (Sitrotoga cerealella), molia graului (Nemapogon granellus) sau molia fructelor uscate (Plodia interpunctella).

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE