Tratamente fitosanitare la culturile de radacinoase. Cum se combate Fainarea morcovului

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Specialistii Unitatii Fitosanitare Cluj-Napoca avertizeaza ca legumele radacinoase, precum morcovul, patrunjelul, telina, pastarnacul pot fi atacate si ele de ciuperci patogene, boli care ataca aparatul foliar reducandu-i astfel din capacitatea de asimilatie clorifiliana.

Bolile care pot aparea in aceasta perioada, in culturile de radacinoase, sunt Fainarea morcovului (Erysiphe umbelliferarum) , Fainarea patrunjelului (Erysiphe petroselini), Alternarioza frunzelor (Alternaria dauci), Alternarioza radacinilor (Alternaria radicina), Septorioza (Septoria apiicola), Cercosporioza (Cercospora carotae), boli ce pot cauza o productie mai mica de radacini si o pastrare defectuoasa (in anotimpul rece).

De asemenea, musca morcovului G1 (Psila rosae), Molia radacinilor (Aethes williana), Musca telinei, Croitorul pastarnacului (Phytoecia icterica) sunt daunatorii intalniti in aceasta perioada in culturile de radacinoase, consum sau plante semincere.

Adultii de musca morcovului sunt prezenti in camp de la sfarsitul lunii mai pana in octombrie. Ouale generatiei G1 sunt depuse esalonat pe sol sau pe coletul plantelor de morcov pana la jumatatea lunii iunie, incubatia durand 10-12 zile.

Larvele primei generatii de muste (de culoare alba) sapa galerii in radacinile plantelor la suprafata lor. Larvele mai batrane patrund in jumatatea inferioara a radacinii cauzand bifurcarea ei.

Frunzele plantelor atacate au o culoare rosiatica, se ofilesc treptat si se usuca. Larvele moliei radacinilor ierneaza in radacinile de morcovi ramase in camp sau in locurile de depozitare. Adultii G1 apar in culturi la sfarsitul lunii iunie si depun ouale pe morcovi de consum. Dupa eclozare ele patrund in interiorul radacinilor unde sapa galerii descendente.

In vederea tratamentelor fitosanitare se pot efectua doua tratamente pentru combaterea acestor agenti patogeni, folosind un produs polivalent sau un amestec de produse pentru a combate sau preveni atacul bolilor la care se adauga un insecticid pentru a combate larvele daunatorilor.

  • Flint Max 75 WG- 0.03 % + Topsin Al 70 PU -0.1 % + Calypsso 480 SC – 0.02 % sau Confidor Energy – 0.015 % ;
  • Ortiva 250 EC – 0.075 % + Rovral 500 SC – 0.1 %.+ Bravo 500 SC -0.2 % + Novadim Progres – 2 l / ha sau Actara 25 WG – 0.02 % .
  • Ortiva Top – 1 l / ha + Topsin 500 SC – 0.14 % + Pospilan 20 SG ( Krima ) – 0.02 %’

Perioada optima de tratament este la inceputul lunii iulie sau la sfaristul acesteia. Aplicarea tratamentului se face prin imbaierea plantelor si stropirea solului din apropierea coletului.

Pentru aderenta solutiei pe frunze se va adauga si un adeziv.avizat : Silwet Gold 0.025 % etc.

Alte recomandari importante se refera la respectarea concentratiilor, precum si la verificarea compatibilitatii pesticidelor.

Ing. Angelica Baciu OFJ CLUJ

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE