Tratamente fitosanitare: cum putem combate eficient Sfrederitorul porumbului

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Specialistii Unitatii Fitosanitare Mures avertizeaza fermierii asupra unor daunatori care pot aparea in aceasta perioada in cultura de porumb. Mai exact, este vorba de Sfrederitorul porumbului (Ostrinia nubilalis), un daunator care ierneaza ca larva, fluturii aparand la inceputul lunii iunie.

Ouale sunt depuse pe frunze, iar larvele in primele stadii se hranesc cu parenchimul frunzelor, lasând mici perforatii liniare de 1-5 mm sau urme de aceleasi dimensiuni, apoi perforeaza tulpina cu a carei maduva se hranesc. In dreptul orificiilor se observa un rumegus fin.

In vederea combaterii se vor lua masuri de reducere a rezervei biologice a daunatorului prin eliminarea resturilor vegetale a culturii de porumb, prin tocarea si incorporarea in sol a acestora, compostarea cocenilor si tulpinilor ramase dupa furajare.

Se vor efectua controale in culturile de porumb si unde se vor semnala depasirea PED (pragului economic de daunare) de 1-2 larve / planta sau 18% plante cu ponte, se recomanda aplicarea tratamentelor chimice.

Tratamentul I se va aplica la stadiul de 8-10 frunze, ceea ce corespunde cu maximul curbei de aparitie a fluturelui si primele larve eclozate.

Tratamentul II se va aplica la faza de aparitie a paniculului sau stadiul de lapte ceara al plantelor.

Prin aceste tratamente se combat si alti daunatori din cultura porumbului: Rhopslosiphum m.( afide), Diabrotica virgifera (viermele vestic al radacinilor) etc.

Fermierii pot folosi urmatoarele tratamente fitosanitare:

  • AVAUNT 150 SC- 0,25 l/ ha la Ostrinia nubilalis si Diabrotica virgifera sau
  • CALYPSO 48 SC- 90 ml/ha
  • KARATE ZEON – 0,25 l/ha si pentru Rhopslosiphum m. KARATE ZEON – 0,15 l/ha.

Aparitia foarte esalonata a daunatorului impune aplicarea a doua tratamente. Norma de solutie la aplicare este 200-700 l/ha in functie de echipamentul de stropit si volumul foliajului. Pesticidul se va turna in rezervorul masinii pe jumatate umplut cu apa, se agita bine pana va asigurati ca este complet dizolvat, apoi adaugati restul de apa. Agitarea solutiei se va continua pe tot parcursul stropirii, recomanda specialistii Unitatii Fitosaniare Mures.

Unitatea Fitosanitara Mures
Dr. Ing. Pogacian Marian

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE