Tratamente fitosanitare care se pot aplica la pomi fructiferi. Cum se combate omida paroasa a dudului

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Unitatea Fitosanitara Mures atentioneaza ca in unele livezi de pomi fructiferi poate aparea omida paroasa a dudului, (Hyphantria cunea), un daunator care ataca numeroase specii de pomi si arbori, de preferinta izolati si bine luminati.

Din acest punct de vedere, specialistii Unitatii Fitosanitare Mures recomanda fermierilor care se confrunta cu acesta problema sa ia urmatoarele masuri.

Astfel, la aparitia primelor cuiburi de omizi se impune taierea si distrugerea acestora sau arderea lor cu prajini lungi, prevazute cu cârpe imbibate in motorina.

Dupa ce larvele se imprastie in coroana pomilor, sunt necesre tratamente chimice cu unul din urmatoarele insecticide: CALYPSO 480 SC- 0,02% sau MIMIC 240 LV-0,4 l/ha sau KARATE ZEON – 0,015% sau FASTAC 10 EC – 0,02% sau FURY 10 EC – 0,01% sau NOVADIM PROGRESS- 0,1% sau KAISO SORBIE 5 EG – 0,015% sau PYRINEX QUICK – 1,5 l/ha la mar si 1,0 l/ha la restul speciilor, (toate sunt clasificate XI – X n).

Pentru acest tratament se pot folosi si alte insecticide omologate cu efect similar.

Fermierilor le este recomandat sa efectueze tratamentele la temperaturi sub 23 C (dimineata si seara).

De asemenea, Unitatea Fitosanitara Mures atentioneaza fermierii sa nu trateaze chimic pomii a caror fructe sunt in faza de pârga-coacere , iar unde se trateaza in mod accidental legume, etc., sa se respecte timpul de pauza de 7-21 zile pâna la consum.

Dr. Ing. Pogacian Marian
Unitatea Fitosanitara Mures

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE