floarea soarelui

Tratamente fitosanitare care se pot aplica la culturile de Floarea Soarelui in luna iunie

Facebook
Twitter

Specialistii din cadrul Unitatii Fitosanitare Mures recomanda pentru luna iunie urmatoarele tratamente pentru combaterea daunatorilor si bolilor la culturile de Floarea Soarelui.

Avand in vedere conditiile climatice din ultima perioada, exista posibilitatea sa apara si sa se dezvolte boli (Phomopsis h., Sclerotinia sc., Botrytis c., Alternaria spp.) la culturile de Floarea Soarelui, in special acolo unde nu s-a respectat rotatia culturii de cel putin 4-5 ani.

Astfel, pentru prevenire si combatere specialistii cadrul Unitatii Fitosanitare Mures recomanda mai multe tipuri de tratamente fitosanitare.

Tratamentul I se aplica la faza fenologica a plantei de 8- 10 frunze , folosind unul din produsele: ACANTO PLUS – 0,6 l/ha sau SFERA 535 SC – 0,4 l / ha.

Al doilea tratament se aplica la formarea butonului floral, cu unul din produsele: AMISTAR XTRA 280 SC – 0,75 l /ha sau PICTOR– 0,5 l /ha sau ZAMIR 40 EW – 1,0 l/ha.

Pentru tratamentul III la faza de scuturare a petalelor, se recomanda TOPSIN 500 SC– 1,4 l / ha sau TANOS 50 WG – 0,4 kg/ ha.

De asemenea, este bine de stiut ca tratamentul I combate bolile de tulpina şi frunze, iar tratamentele II şi III controleaza cu precadere bolile calatidiului.

In caz de atac al afidelor (Brachycaudus helichrysi), se recomanda folosirea unui insecticid: KARATE ZEON – 0,15 l / ha sau MAVRIK 2 F – 0,2 l/ ha.

Daca tratamentul se impune (prezenta daunatorilor) şi primele flori din inflorescenta sunt deschise atunci folositi produsul Mavrik, care protejeaza albinele şi entomofauna utila.

Deoarece Floarea Soarelui este o planta melifera, este important ca apicultorii din zona sa fie avertizati de efectuarea tratamentelor. Se recomanda de asemenea sa fie citite cu atentie şi respectate cu strictete toate informatiile cuprinse in eticheta produselor. In cazul in care insolatia este puternica, iar temperatura aerului este mai mare de 22°C, este bine ca fermierii sa evite tratarea culturii.

Dr. Ing. Pogacian Marian
Unitatea Fitosanitara Mures

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE