Președintele Traian Băsescu apreciază că producătorii de vinuri din România au realizat „un salt extraordinar” din punctual de vedere al calității vinurilor obținute, însă trebuie să producă mai mult pentru a acoperi necesarul pieței.
„ Sunt cifre care trec ca un fir roşu prin situaţia noastră. Programul reuşit la viticultură – şi aici, ca un român normal, pot aprecia că este un salt extraordinar de calitate la vinuri – dar, dacă apreciem cantităţile, vedem că importăm 54 de milioane de litri de vin şi exportăm 11 milioane de litri de vin. A crescut calitatea, dar este clar că trebuie să facem ceva pentru revenirea la suprafeţe consistente care să facă din noi un jucător important pe piaţa vinurilor din Uniunea Europeană şi nu numai. Avem calitate din ce în ce mai bună, cantitatea însă ne arată că trebuie lucrat aici şi programele derulate până acum trebuie continuate în mod obligatoriu. Atât din punctul de vedere al soiurilor care vor fi plantate, cultivate în viile româneşti, cât şi din punctul de vedere al calităţii. Calitatea, indiscutabil, a crescut enorm. Introducerea noilor tehnologii în vinificaţie a dat un salt de calitate vinurilor româneşti, dar din punct de vedere cantitativ suntem un mare importator de vinuri”, a declarat președintele Traian Băsescu, cu prilejul Centenarului Societăţii Române a Horticultorilor.
Valoarea importurilor de vin s-a ridicat la aproape 42 de milioane de euro, în 2012, nivel cu 16% mai mic faţă de cel înregistrat în 2011, când importurile s-au cifrat la 50 de milioane de euro. Trebuie precizat că și cantitatea de vin importat s-a redus anul trecut la 54.529 tone de vin, față de 90.769 tone de vin importate în 2011. Producătorii au încasat din exporturile de vin 15,92 milioane de euro, în 2012, cu 10% mai mult faţă de suma obţinută în 2011, de 14,42 milioane euro.
Piaţa autohtonă de vinuri este estimată la circa 500 de milioane de euro. România se află în top zece consumatori de vin la nivel mondial cu 22-24 de litri pe cap de locuitor.