’’O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!/ Pentru vin nu am ficat,/ Pentru apă…inimă!’’ Păstorel Teodoreanu*
Vinul (din latină: vinum „viţă”) este o băutură obţinută exclusiv prin fermentaţia alcoolică totală sau parţială a strugurilor proaspeţi, zdrobiţi sau nu, sau a mustului de struguri.
Vinul este un produs agroalimentar, la obținerea căruia este interzisă folosirea unor arome sintetice sau a altor substanțe. Singura aromatizare acceptată este cea datorată contactului vinului cu lemnul de stejar al butoaielor în care se păstrează.
Nu se pot numi „vinuri” băuturile obţinute prin fermentaţia unor fructe, flori sau din alte ingrediente, de exemplu vin de soc, prin cuvântul vin înţelegându-se întotdeauna vin de struguri.
Clasificarea vinurilor.
Vinurile se clasifică după:
- culoare: la vinul alb, fermentaţia mustului are loc separat de pieliţe şi seminţe, cu unele excepţii, la cele roşii şi în mai mică măsură la cele rosé, se practică maceraţia peliculară);
- conţinut în alcool: vinul are între 8,5-15% alcool) ;
- conţinut în zahăr: vin sec, vin demisec, vin demidulce, vin dulce);
- efervescență: se realizează adăugând (înainte de îmbuteliere) licoare de tiraj- zahăr şi levuri selecţionate (la Champagne, vin spumant), sau bioxid de carbon (la vin spumos).
Tipuri de vinuri.
- Vinuri superioare din struguri albi: Chardonnay, Furmint, Muscat Ottonel, Pinot Gris, Riesling, Sauvignon Blanc, Gewürztraminer sau Traminer roz;
- Vinuri din struguri albi de consum current: Aligoté, Neuburger, Rkaţiteli, Saint Emilion;
- Vinuri din struguri roșii superioare: Cabernet Sauvignon, Gamay, Grenache, Merlot, Pinot Noir, Pinot Meunier, Nebbiolo, Sangiovese, Syrah sau Shiraz, Tempranillo, Zinfandel;
- Vinuri din struguri roșii de consum curent: Alicante Bouschet, Oporto, Burgund Mare;
- Vinul pelin: este condimentat cu pelin;
- Vermutul: se obține prin întreruperea fermentației cu spirt de vin, de cereale sau de cartofi;
- Vinurile Barolo şi Barbaresco: se fac din vestitul strugure „Nebbiolo” care crește doar într-o zonă mică în Italia, care se numără printre vinurile cu cel mai bun potențial de învechire.
Cele mai importante tipuri de vinuri din România sunt: Muscat-Ottonel, Pinot alb, Riesling, Sauvignon Blanc, Fetească Neagră, Fetească Albă, Fetească Regală, Grasă, Tămâioasă Românească.
Vinuri româneşti:
- Vinuri albe: Creaţă de Banat; Crâmpoşie, Fetească Albă; Fetească Regală; Frâncușă; Galbenă de Odobești; Grasă de Cotnari; Iordana de Târnave; Majarcă Albă; Mustoasă de Măderat; Plăvaie; Şarbă; Tămâioasă Românească; Zghihară;
- Vinuri roşii: Băbească Neagră; Busuioacă de Bohotin; Fetească Neagră; Negru de Drăgăşani;
- Vinuri roze: Busuioc de Pietroasa.
* Alexandru Osvald Teodoreanu (n.1894 – d.1964), fratele romancierului Ionel Teodoreanu, cunoscut și sub pseudonimul Păstorel, a fost un avocat și scriitor român, cunoscut epigramist, gurmand și iubitor de vinuri, membru de seamă al boemei ieșene și bucureștene. A rămas în literatura română prin epigramele sale. Romanul său cel mai cunoscut este Hronicul măscăriciului Vălătuc, pe care criticul literar George Călinescu îl compară cu Gargantua și Pantagruel.