Tot ce trebuie sa stii despre formularele 300, 390, 100 si 301

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In Monitorul Oficial din 8 februarie 2016, au fost publicate mai multe acte normative, respectiv  noul formular al decontului de TVA 300, noul formular al declaratiei privind achizitiile si livrarile intracomunitare formular 390, noul formular al declaratiei 100 si noul format al declaratiei 301.

OpANAF nr. 588/2016 reglementeaza noul formular al decontului de TVA adaptat la prevederile noului Cod fiscal. Se remarca utilizarea cotelor de TVA:

 1. cota generala de TVA valabila pe teritoriul national;
 2. cota redusa de 9%, prima cota redusa;
 3. cota redusa de 5%, a doua cota redusa aplicabila de la 1 ianuarie 2016.

 „La o analiza generala a actului normativ nu identificam dificultati deosebite si modificari substantiale fata de formularul de decont existent anterior”, spune consultantul fiscal Adrian Benta.

Retinem cateva lucruri importante din perspectiva tranzactiilor incepute in anul trecut si finalizate in perioada curenta, respectiv:

 • la randul 16 din decontul de TVA se evidentiaza tranzactiile pentru care intervine o regularizare a cotei de TVA la care se utilizeaza procentul de 24% sau 9%. Tot la acest rand se inregistreaza celelalte regularizari cu privire la TVA colectata.
 • regularizarile privind taxa de dedus se inregistreaza la randul 30 din decontul de TVA;
 • inregistrarea achizitiilor ce nu sunt in sfera TVA nu este obligatorie si subliniem ca ne referim numai la cumparari. Daca persoana impozabila decide declararea acestora in decontul de TVA atunci aceasta are posibilitatea sa le inregistreze la randul 26 sau 26.1.
 • se pastreaza depunerea pana pe data de 25 a lunii urmatoare perioadei fiscale avute de contribuabil, luna sau trimestru. Cel putin teoretic, unii contribuabili pot solicita depunerea semestriala sau anuala, conform prevederilor de la art. 392 alin. (9) din Codul fiscal.

In sectiunea a doua a decontului de TVA se vor declara, dupa caz, informatii privind:

 • facturi emise sau primite dupa inspectia fiscala;
 • informatii privind taxa pe valoarea adaugata neexigibila;
 • situatii defalcate atat pe livrari de bunuri cat si pentru cumparari de bunuri pentru care TVA are caracter de neexigibil. Observam ca acestea trebuie precizate si defalcate pe livrarile/achizitiile  efectuate in ultimele 6 luni in total livrari/achizitii.

OpANAF nr. 591/2016 reglementeaza noul formular de depus pentru achizitiile si livrarile intracomunitare incepand cu luna ianuarie 2016.

Se depune lunar pana pe data de 25 a lunii urmatoare numai pentru lunile in care au avut loc tranzactii la care a luat nastere exigibilitatea TVA.

 „In principiu, formularul este depus de catre persoanele inregistrate in scopuri normale de TVA, respectiv de persoanele ce detin un cod special de TVA cand efectueaza achizitii sau livrari intracomunitare. Trebuie mentionat ca modificarile esentiale sunt generate de aplicarea noilor cote de TVA ce vor fi utilizate in aceleasi cazuri in care acele tranzactii s-ar fi efectuat pe teritoriul national”, mai arata consultantul fiscal Adrian Benta.

Se utilizeaza aceleasi codificari, respectiv:

 • L pentru livrari intracomunitare de bunuri;
 • T pentru livrari in cadrul unei operatiuni triunghiulare;
 • A achizitii intracomunitare de bunuri;
 • P prestari servicii intracomunitare;
 • S pentru achizitii intracomunitare de servicii.

In notele explicative din actul normativ analizat sunt cateva cazuri ce trebuie urmarite cu atentie, atrage atentia specialistul.

 • se declara si achizitiile intracomunitare de bunuri in cazul in care furnizorul din alt stat nu comunica un cod valabil de TVA, lasandu-se spatiu la codul operatorului intracomunitar;
 • pentru livrari intracomunitare de bunuri achizitionate de clienti din afara Comunitatii prin reprezentantii lor fiscali inregistrati in Comunitate, la denumirea operatorului intracomunitar se va trece numele clientului din statul tert iar la codul operatorului intracomunitar se va inregistra codul de TVA al reprezentantului fiscal;
 • pentru achizitii intracomunitare de bunuri de la furnizori din state terte realizate prin intermediul reprezentantilor fiscali ai acestora, completarea in declaratie se va face cu numele furnizorului din statul tert iar codul de TVA este cel al reprezentantului fiscal. Dupa caz si declarantul vamal poate fi asimilat reprezentantului fiscal.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE