Peste jumatate din fermierii care au solicitat anul trecut sprijin cuplat la APIA pentru canepa se afla in vestul tarii, cei mai multi cultivatori ai acestei plante regasindu-se in judete precum Alba, Timis, Satu Mare sau Cluj. In anii 1990, in Romania se cultivau peste 60.000 de hectare cu canepa pentru fibra. In prezent, se estimeaza ca mai sunt cultivate cu aceasta planta circa 850 de hectare.
Pe primul loc in topul cultivatorilor de canepa pentru fibra care au beneficiat anul trecut de subventii APIA se afla compania AGRO PARAISO SEBES, din judetul Alba, aceasta inregistrand in 2014 o cifra de afaceri neta de peste 1 milion de lei, precum si un profit de 524.881 lei, conform bilantului depus la Fisc.
Al doilea loc in clasamentul fermierilor care detin cele mai mari suprafete cultivate cu canepa pentru fibra este ocupat de intreprinderea individuala PETRESCU M. V. CEZAR, din localitatea Dor Marunt, din judetul Calarasi. Ferma dispune de 70 de hectare cultivate exclusiv in sistem ecologic, iesind din perioada de conversie in 2013.
Urmatoarele doua locuri in topul cultivatorilor de canepa care au primit sprijin cuplat in 2014 sunt ocupate de compania SC AGRAFICIENT SRL, din judetul Alba. Aceasta firma, potrivit declaratiilor fiscale, a avut anul trecut o cifra de afaceri neta de 328.137 de lei, precum si un profit de 38.642 lei.
O alta companie care a beneficiat anul trecut de subventii APIA pentru culturile de canepa este si firma timisoreana SC CIZETA SRL, aceasta inregistrand in 2014 o cifra de afaceri de 132.505 lei, precum si o pierdere de 759.793 de lei, confrom Fiscului.
Al saselea loc in clasamentul firmelor care au beneficiat de sprijin cuplat pentru canepa este ocupat de FIBREX CONCEPT SRL, din localitatea Pischia, judetul Sibiu. Compania a inchis anul trecut bilantul fiscal cu o pierdere de 88.177 lei.
Sprijin cuplat pentru cultura de canepa pentru fibra a primit in 2014 si compania SC ECOMAX SRL, din Satu Mare. Conform bilantului depus la Fisc, firma a avut anul trecut o cifra de afaceri neta in valoare de 167.584, precum si un profit modest de 2.624 de lei.
De asemenea, alte doua persoane fizice autorizate au beneficiat in 2014 de sprijin cuplat pentru culturile de canepa: Stefan Iulia Tocu, din municipiul Tecuci, Galati, precum si Irinel Mihnea Giurca, din Cluj.
Pentru anul 2015, fermerii care cultiva canepa pentru fibra vor primi un sprijin cuplat de 194 de euro/ha. Suma urmeaza sa creasca la 240 de euro/ha, pana in 2020, conform MADR. Pe langa acest sprijin cuplat, agricultorii pot beneficia si de subventia pe suprafata (SAPS) de 123 de euro/ha.