Topul celor mai mari ferme de creștere a bovinelor din România

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Producătorii din sectorul laptelui avertizează că eliminarea cotelor de lapte de la 1 aprilie 2015 îi va duce pe crescătorii care dețin cel mult 50 de capete în pragul falimentului și cer Ministerului Agriculturii să găsească forme de sprijin.

Însă, câteva zeci de producători fac anual afaceri de milioane de lei. Stiriagricole.ro vă prezintă topul celor mai mari ferme de creștere a bovinelor din România, în funcție de numărul de capete notificate la APIA în vederea obținerii subvențiilor aferente anului de cerere 2014.

În fruntea Topului 15 solicitanți ai ajutoarelor naționale tranzitorii în sectorul zootehnic – specia bovină, în funcție de numărul de animale solicitate în cererea unică pe 2014, se clasează SC Pajo Holding SRL, potrivit datelor furnizate de APIA la solicitarea stiriagricole.ro. Producătorul din Prahova a derulat afaceri în valoare de peste 162,24 milioane de lei în 2013, înregistrând un profit mai mare de 11,2 milioane de lei în 2013, conform datelor raportate la Ministerul Finanțelor.

Pe locul secund se află Carmolimp Brașov, urmat de Koplax Prahova și Maria Trading, care a reușit în 2013 să realizeze un profit de peste 2 milioane de lei.

Cu o cifră de afaceri zero și pierderi de 5.588 de lei în 2013, Tracian Beef din Prahova ocupă locul al cincilea în topul celor mai mari ferme de creștere a bovinelor, în funcție de numărul de capete notificate la APIA în vederea obținerii ajutoarelor naționale tranzitorii în sectorul zootehnic în 2014.

Top 15 solicitanți ai ajutoarelor naționale tranzitorii în sectorul zootehnic – specia bovină, în funcție de numărul de animale solicitate în cererea unică pe 2014:

  1. SC Pajo Holding SRL Prahova
  2. SC Carmolimp SRL Brașov
  3. SC Koplax SRL Prahova
  4. SC Maria Trading SRL Călărași
  5. SC Tracian Beef SRL Prahova
  6. SC Lacto Agrar SRL Hunedoara
  7. SC DN Agrar Apold SRL Alba
  8. SC Alsali Impex SRL Galați
  9. SC Coremans Zootehnia SRL Arad
  10. SC Cerealcarni SRL Timiș
  11. Asociația Comunală Calita Vrancea
  12. A.I.L. Asociația Crescătorilor de bovine ovine caprine porcine cabaline pcs Vrancea
  13. SC Interglobal SRL Arad
  14. SC Romespa SRL Bihor
  15. SC Karpaten Meat Trading SRL Sibiu

În vreme ce alte stațiuni și institute de cercetare nu au fonduri nici pentru plata facturilor sau a salariilor, Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Cartof şi Sfeclă de Zahăr (INCDCSZ) Braşov a reușit să își extindă activitatea. Astfel, INCDCSZ Brașov ocupă primul loc în rândul beneficiarilor ajutorului specific acordat producătorilor de lapte și carne de vacă din zonele defavorizate în funcție de nr. de animale solicitate la plată pe cererea unică 2014, potrivit datelor furnizate de APIA la solicitarea stiriagricole.ro.

De asemenea, în acest top regăsim din nou pe unul dintre principalii jucători din piață, familia Șoneriu din Brașov, cea care controlează Carmolimp.

Top 15 solicitanți ai ajutorului specific acordat producătorilor de lapte și carne de vacă din zonele defavorizate în funcție de nr. de animale solicitate la plată pe cererea unică 2014:

  1. INCDCSZ Brașov
  2. SC Gusutri Com SRL Brașov
  3. Agroindustriala Râșnov Brașov
  4. Csiki Tej SRL Harghita
  5. Arpad Domokos Harghita
  6. SC Oliclado SRL Brașov
  7. Sebestyen Erzsebet II Harghita
  8. SC Vigerox Trans SRL Brașov
  9. Ada Prod Com SRL Cluj
  10. Damaschin Liviu Ispas Alba
  11. SC Agrolact SRL Alba
  12. SC Agro-Ardeal SRL Bistrița-Năsăud
  13. Ciurus Zootehnie SRL Bistrița-Năsăud
  14. Olimpiu Șoneriu Brașov, Iulia Cornelia Șoneriu Brașov, Mihaela Georgiana Șoneriu Brașov, SC Carmolimp SRL Brașov, Paul Daniel Șoneriu Brașov, Bastoimport Export SRL Cluj, Lazaer Brandus Hunedoara
  15. SCITL Agrocomplex Lechința Bistrița-Năsăud

Anul trecut, crescătorii de bovine de lapte au primit 455 de lei pe cap de animal și 92 de lei/tonă de lapte, în contul plăților aferente anului de cerere 2013. Treptat, până în 2010, se va aplica degresivitatea sprijinului financiar, astfel că subvențiile pe care le vor primi crescătorii de bovine vor fi mai mici cu 50% în 2020, comparativ cu 2013.

În anul 2014, conform Ordinului MADR 573/2014 cu modificările și completările ulterioare, în cadrul Ajutoarelor Naționale Tranzitorii (ANT), în sectorul zootehnic au fost acordate prime producătorilor agricoli, crescători de animale, din speciile bovine și ovine/caprine, înscriși în evidența APIA cu cod unic de identificare, o singură dată pe an, pentru schema decuplată de producție în sectorul lapte și schema decuplată de producție în sectorul carne. De asemenea, pentru 2014, crescătorii de vaci și bivolițe de lapte, precum și cei care dețin ferme de creștere a taurinelor de carne, din zone defavorizate, vor beneficia de subvenții APIA.

Pentru anul de cerere 2014, au fost depuse 144.818 cereri pentru ANT, pentru un efectiv de 1.120.670 de capete, și 97.655 de cereri de solicitare a ajutorului specific acordat producătorilor de lapte și carne de vită din zonele defavorizate, pentru un efectiv total de 373.385 de capete, respectiv 4.324 de capete de bivolițe de lapte, 348.634 de vaci de lapte și 20.427 de capete de taurine de carne.

Cuantumul ajutorului specific se calculează de APIA, după finalizarea verificărilor, prin raportarea plafonului alocat anual pe categorie la efectivele eligibile pe fiecare categorie, fără a depăși 250 de euro/cap pentru vacile de lapte, 187,5 euro/cap, pentru bivolițe, și 300 de euro/cap, pentru taurine de carne.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE