Topirea zăpezilor umflă râurile

Facebook
Twitter

Conform buletinelor hidrologice emise de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor, precum și a rapoartelor zilnice de monitorizare generate prin dispeceratele Administrației Naționale „Apele Române”, debitele vor fi în creştere datorită efectului combinat al precipitaţiilor prevăzute, cedării apei din stratul de zăpadă, evoluţiei formaţiunilor de gheaţă şi propagării.

Formaţiunile de gheaţă (gheaţă la maluri, năboi, pod de gheaţă) prezente pe majoritatea râurilor (cu excepţia râurilor Vişeu, Iza Tur, Crasna, Barcău, Crişuri şi cele din Banat) vor fi în diminuare şi restrângere. Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENŢIE, a anunțat Administrația Naționale „Apele Române”.

Pe râul Bistrița, amonte de acumularea Izvorul Muntelui, pe sectorul viaduct Poiana Largului până în amonte de puntea Dreptu, fenomenul de zăpor (aglomerări de ghețuri) se restrânge. În acest moment, a ajuns la o lungime totală de 10 km. Grosimea ghețurilor s-a diminuat până la circa 4 m. În spatele aglomerărilor de gheață, raul curge liber. Pe circa 40% din tronsonul de râu, au apărut ochiuri de gheață și canal dezghețat cu lungimi de până la 5 m. Parțial, nivelul ghețurilor este coborât pe mijlocul albiei. În amonte, râul curge liber cu gheață la mal. Momentan, debitul râului Bistrița este sub debitul mediu lunar (15,5 mc/s), la stația hidrometrică Frumosu și poate fi în creștere, datorită evoluției pozitive a temperaturilor. În prezent, situația este monitorizata 24 de ore din 24 de către echipele de specialiști ai Apelor Române și ISU.

Populația este informată permanent asupra evoluției situației, iar autoritățile sunt pregătite să acționeze pentru gestionarea unei eventuale situații de urgență.

Pe fondul temperaturilor, în acest moment, este asigurată scurgerea apei prin masa gheții, fără probleme momentane asupra cursului de apă. Acest proces lent de restrângere a ghețurilor va continua pe fondul temperaturilor pozitive pe timpul zilei (5-7 grade) și a temperaturilor negative pe timpul nopții (între -2 grade-3 grade).

La această oră, volumele de apă necesare alimentării cu apă a populației sunt asigurate în totalitate, rezerva existentă în acumulări fiind în jur de 3 miliarde metri cubi. Specialiștii Apelor Române, de la nivel central și local, acționează conform programelor de exploatare pe timp friguros și a fost asigurat accesul la toate barajele și prizele de apă de la nivelul subunităților ANAR.

În funcție de evoluția situației, Administrația Naționale „Apele Române” va reveni cu informații suplimentare.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE