Top conditii de care trebuie sa tii cont primavara aceasta pentru cultivarea ovazului in camp

Facebook
Twitter

Graminee cu o valoare nutritiva ridicata, ovazul prefera zonele cu clima temperata. Desi nu are cerinte ridicate de clima si sol, ovazul se dezvolta optim in zonele cu climat umed si racoros.

Plantarea are loc primavara, insa momentul ideal pentru plantare depinde de scopul pentru care este folosit ovazul: pentru alimentatia omului, ca planta furajera sau pentru producerea de masa verde. Pentru a obtine culturi de ovaz sanatoase si recolte bogate, este esential sa se respecte tehnologia de cultura. Acest articol este dedicat fermierilor care vor sa cultive ovaz anul acesta si sunt interesati sa afle cerintele acestei culturi. Afla cand trebuie semanat ovazul, ce conditii meteo sunt prielnice culturii si alte detalii ce pot influenta randamentul si productivitatea culturii de ovaz.

Respecta conditiile de semanat

In cazul culturii de ovaz, un aspect fundamental pentru maximizarea productivitatii este strict legat de epoca de semanat. Interactiunea dintre soiul utilizat si conditiile de crestere a plantelor sunt aspecte foarte importante la infiintarea culturii de ovaz. Daca vrei sa obtii cele mai bune rezultate, pe langa faptul ca trebuie sa stii exact cand se seamana ovazul, este important sa tii cont de urmatorii factori decisivi:

  • temperatura optima din sol sa nu depaseasca 2-3 grade Celsius;
  • adancimea de semanat trebuie sa fie de 2-4 cm;
  • densitatea la semanat – este indicat sa se cultive 450-550 de boabe germinabile/metru patrat;
  • distanta sa fie de 12.5 cm intre randuri;
  • norma de semanat sa fie cuprinsa intre 120 si 140 kg/ha;
  • este indicat sa se foloseasca seminte de calitate, cu germinatie si puritate mare, care sa fie tratate inainte de semanat, pentru a preveni aparitia agentilor patogeni.

Asigura conditiile de germinatie corespunzatoare culturii

Chiar daca nu are cerinte mari fata de sol si se adapteaza bine in solurile lutoase si luto-nisipoase, cu pH intre 5,5 si 7, ovazul este mai exigent cand vine vorba de conditiile climatice. Semanat primavara foarte timpuriu, ovazul are nevoie de un pat germinativ umed, care sa asigure germinatia corespunzatoare a culturii. Pregatirea patului germinativ se face, de regula, cu o zi inainte de semanat, prin realizarea de lucrari specifice, menite sa niveleze si sa marunteasca solul pe adancime. Temperatura minima de germinatie este de 2-3 grade Celsius. Plantele se dezvolta bine la temperaturi de peste 12 grade Celsius si au nevoie de 17-20 de grade Celsius pe toata perioada de vegetatie. In faza de formare a paiului si in cea de inspicare-inflorire, plantele de ovaz necesita multa apa.

Alege seminte care iti asigura o cultura sanatoasa

Epoca de semanat, in cazul ovazului de primavara, are loc imediat ce conditiile climatice permit nivelarea si afanarea solului, prin maruntirea resturilor vegetale si amestecarea lor in sol. Pentru a beneficia de culturi sanatoase, este important sa se foloseasca seminte certificate, cu germinatie de peste 90% si puritate de peste 98%, cu boabe mari. La fel de importanta este tratarea semintelor inainte de semanat, pentru a preveni aparitia bolilor si daunatorilor. Ultima inovatie de la BASF pentru tratamentul semintelor de cereale este Kinto® Plus. Produsul asigura protectie maxima impotriva unui spectru larg de boli cu transmitere prin sol sau seminte, precum fuzariozele, mucegaiul de zapada, taciunele zburator al ovazului. Kinto® Plus ajuta la atingerea potentialului maxim de productie si protejeaza semintele de cereale incă de la infiintarea culturii, prin actiunea celor 3 substante active: Xemium, triticonazol si fludioxonil.

Asigura necesarul de elemente nutritive

Pentru maximizarea potentialului de productie, este necesara fertilizarea culturii ovazului cu ingrasaminte chimice. De regula, pentru 1000 kg de boabe de ovaz, sunt necesare aproximativ 30 kg de N, 30 kg K, 7 kg P si 6 kg Ca. Fertilizarea de baza asigura plantelor necesarul de nutrienti care garanteaza atat randamentul culturii, cat si calitatea boabelor. 

Respectarea conditiilor optime pentru cultivarea ovazului si a tehnologiei de cultura garanteaza fermierilor culturi sanatoase si productive.

Sursa foto: shutterstock.com

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE