Dupa o perioada lunga de timp in care multe cupluri alegeau sa se mute in strainatate, iata ca acum lucrurile s-au schimbat. In sfarsit, tot mai multe familii decid sa se intoarca in tara pentru a-si deschide propria afacere, multi dintre ei investind in agricultura.
Anii petrecuti in strainatate si-au pus amprenta pe vietile oamenilor. Atat pe ale celor care au ales sa paraseasca Romania pentru un trai mai bun in strainatate, cat si pe ale celor ramasi in tara. Dorinta de a avea venituri care sa le permita un nivel de viata decent, cu strictul necesar zilnic si cu vacante ocazionale, a transformat tari precum Italia, Spania, Germania si Anglia in a doua casa pentru un numar foarte mare de romani.
Desi posibilitatile financiare sunt atractive pentru cei care lucreaza in aceste tari occidentale, majoritatea romanilor traiesc cu dorinta de a se intoarce in tara. Fie ca o fac de indata ce ajung la pensie, fie dupa 10-15 ani de trait printre straini, atunci cand au strans deja sume impresionante din salariile castigate lunar, majoritatea romanilor se intorc in tara.
In cele mai multe cazuri, acestia aleg ca la returul in tara sa isi deschida o afacere in domeniul in care au acumulat experienta in strainatate. Din fericire, agricultura este unul dintre domeniile in care regasim antreprenori de toate varstele dornici de a-si crea o afacere sustenabila.
Asa se explica numarul mare de agricultori care isi pun la punct diverse plantatii sau de pasionati in domeniul mecanicii care isi deschid propriile centre cu piese de schimb pentru utilaje industriale.
Iata care sunt principalele motive pentru care romanii decid sa isi investeasca economiile intr-o afacere in agricultura:
1. Fondurile nerambursabile
Cu ajutorul Programului National de Dezvoltare Rurala, fermierii pot beneficia de fonduri nerambursabile perfecte pentru investitii si pentru asigurarea capitalului de lucru. Acest tip de fonduri le ofera un plus de incredere celor care nu doresc sa isi riste economiile agonisite, fiind un ajutor de nadejde atat pentru cei aflati la inceput de drum in antreprenoriat, cat si pentru cei cu mai multa experienta.
Cei ale caror familii detin deja strictul necesar pentru inceperea unei astfel de afaceri sau chiar o afacere in agricultura opteaza pentru fonduri nerambursabile pentru modernizarea fermelor, pentru procesarea produselor agricole sau special create pentru tinerii fermieri.
2. Posibilitatea de a o lua de la capat intr-un domeniu nou
Desi avem in noi teama de necunoscut, agricultura este unul dintre putinele domenii in care oricine isi poate croi un drum. Dragostea fata de pamant si de roadele sale, impreuna cu un minim de cunostinte, poate crea mediul perfect pentru o afacere noua. Datorita evolutiei tehnologiei si a existentei asigurarilor speciale, afacerile in agricultura sunt tot mai putin supuse riscurilor in zilele noastre. Schimbarile climatice reprezinta un factor extrem de important in acest domeniu, motiv pentru care oamenii se orienteaza catre plantatii cat mai putin pretentioase sau catre solarii bine puse la punct.
3. Deschiderea romanilor catre alimentele bio
Rafturile supermarketurilor sunt pline cu legume si fructe de import ale caror arome nu se compara cu cele autentice. Chiar daca in ultimii ani marii retaileri au inceput sa aduca la vanzare si produse romanesti, acestea sunt destul de putine.
Dorinta romanilor de a consuma alimente cat mai putin tratate chimic, cu gust autentic i-a motivat pe multi tineri antreprenori sa investeasca in agricultura ecologica. Astfel, in fiecare judet putem identifica mici ferme ce ofera produsele proprii spre vanzare.
Tara noastra are un potential foarte mare pentru agricultura, avand un sol prielnic multor tipuri de culturi. Din fericire, tot mai multi tineri aleg sa investeasca in acest domeniu, transformand o mica idee intr-o afacere de familie.
Sursa foto: Unsplash