Tinerii pana in 40 ani pot obtine teren gratuit de la stat pentru a-si face ferme

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

O noua lege intrata recent in vigoare le permite tinerilor de pana in 40 ani, absolventi de Agronomie, sa primeasca de la stat teren gratuit, daca vor sa inceapa o afacere in domeniul agricol.

Mai exact, actul normativ care permite acest lucru este o modificare a legii 268/2001 privind privatizarea societatilor comerciale ce detin in administrare terenuri proprietate publica si privata a statului cu destinatie agricola si infiintarea Agentiei Domeniilor Statului, care a aparut de curand in Monitorul Oficial.

Conform legii, suprafata maxima de teren pe care o pot obtine tinerii este de 50 de hectare.

„Prin exceptie de la prevederile art. 21)1 si 21)6, concesionarea sau arendarea terenurilor cu destinatie agricola, libere de contract, in suprafata maxima de 50 de hectare, apatinand domeniului public si privat al statului, aflate in administrarea Agentiei Domeniilor Statului, prin atribuire directa, tinerilor de pana la 40 de ani, absolventi ai invatamantului de profil, in vederea infiintarii de ferme; in situatia in care suprafetele de terenuri disponibile sunt mai mici decat cele solicitate, se aplica procedura concurentiala reglementata de prezenta lege”, este textul din lege care le permite tinerilor sa obtina teren agricol gratuit.

In contextul in care populatia rurala este tot mai imbatranita, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a declarat in repetate randuri ca este necesara stimularea tinerilor de a se instala in zona rurala si de a deschide o afacere agricola. De asemenea, Achim Irimescu anunta la inceputul anului ca intentioneaza sa faciliteze intoarcerea tinerilor romani din strainatate prin oferirea unei sume de cel putin 40.000 de euro, fonduri europene.

Tinerii fermieri din Uniunea Europeana considera ca achizitionarea terenurilor agricole sau chiar luarea lor in arenda reprezinta cele mai mari provocari, in special din cauza birocratiei, insa si din cauza preturilor, releva un raport realizat de curand de catre Comisia Europeana.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE