Tinerii fermieri ai tarii: la doar 25 de ani conduce o ferma avicola cu peste 50.000 de pasari

Facebook
Twitter

Un tanar in varsta de 25 de ani se poate mandri ca detine una dintre cele mai moderne si mai mari ferme avicole din judetul Valcea, cu un rulaj de peste 50.000 de pasari intr-un sezon. Investitia, realizata cu fonduri proprii, precum si cu ajutorul creditelor bancare, asigura in prezent 8 locuri de munca. Pe langa puii de gaina, in ferma avicola din comuna Voicesti cresc si curci si bibilici, pe care tanarul antreprenor le vinde ulterior marilor lanturi de magazine.

„Ferma avicola a fost dezvoltata pe locatia unor adaposturi pe care le-am luat prin concesiune. Erau insa niste grajduri daramate, aproape nimic nu mai ramasesera din ele. Am modernizat tot, am pus tevi, pentru ca cele vechi erau furate, am pus termopane, absolut totul a fost renovat. Pe la 19 ani, incepusem o mica afacere cu capre, nu a mers, apoi am avut vaci, insa, tot la fel, nu am avut unde sa comercializez laptele. Asa m-am reorientat catre o ferma avicola”, povesteste, pentru StiriAgricole.ro, Ilie Cristian Vatafu.

Construita pe o suprafata de 700 mp, exploatatia avicola a tanarului dispune de dotari moderne precum insalatii de ventilatie, incubatoare, iluminat performant, precum si de adapatori pentru apa si mancare.

„Aducem pui de foarte buna calitate din Italia. Imi vine la o zi, ii crestem pana la 21 de zile, moment in care il vindem. La 9, 15 si 21 de zile le facem cate un vaccin. De asemenea, in apa le punem vitamine. Puii beneficiaza de 2 tipuri de furaje, unul special pana la varsta de 11 zile, apoi de un altul pana la 21 zile. Intr-o zi, 4.000 de pui mananca circa 350 kg de furaje pana cand ajung la 12 zile. Dupa aceea, au nevoie de o cantitate de 500 kg pe zi. Furajul este constituit din soia, grau, floarea-soarelui, ovaz”, ne mai spune tanarul antreprenor.

Intrebat cum e sa conduca o ferma avicola cu 8 angajati, la varsta de 25 de ani, Ilie Cristian Vatafu spune ca desi este fiul primarului nu s-a dat in laturi niciodata de la munca. „E putin cam greu sa conduc ferma, dar sunt invatat. Muncesc de la varsta de 5 ani, mergeam innamolit pe ulita. Cand e vorba de o intalnire de afaceri, ma duc la costum. Ce ma doare insa ca se spune ca tinerii nu prea vor sa munceasca la tara. Insa va spun sincer ca toate organele de control stau pe noi si te toaca pana nu mai faci nimic. Intr-o saptamana mi-a venit DSV-ul de 4 ori. Nu au ce sa-mi faca, am acte, contabilitate, medici veterinari”, declara tanarul fermier.

Achizitionarea unui pui de o zi il costa pe llie Cristian Vatafu 2,40 lei. Pentru furajele unui pui, tanarul antreprenor plateste tot 2,40 lei, plus 1 leu pentru vaccinuri si tratamente. Dupa 21 de zile, puiul este vandut la 1,3 kg cu 7,50 lei.

Pentru viitor, tanarul doreste sa acceseze fonduri europene pentru a-si extinde ferma avicola, avand chiar in plan sa dezvolte si o mica exploatatie piscicola.

„Sunt interesat sa accesez fonduri europene, pentru ca vrea sa ma dezvolt. Mi-am facut un lac de peste, as vrea sa fac ceva si in acest domeniu. Mai exista un adapost langa mine pe care imi doresc sa-l cumpara. Mi-ar placea ca toti tinerii sa faca ce fac eu, asta deoarece batranii nostri nu mai pot si cineva trebuie sa le ia locul pentru producerea hranei. Statul ar trebui sa vorbeasca mai putin si sa ne ajute mai mult. In rest, sa fim buni de munca”, ne-a mai spus llie Cristian Vatafu.

Tinerii agricultori au posibilitatea sa acceseze fonduri europene nerambursabile in valoare de 50.000 de euro pe proiect, prin intermediul submasurii 6.1 – Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurale (PNDR).

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE