În decurs de două luni, prețurile la cereale au căzut cu 40%, potrivit datelor furnizate de LAPAR. Așa se face că producătorii își văd munca de un an risipită în silozurile altora.
Marii traderi de cereale au prăbușit prețurile cu 40% comparativ cu media europeană, din luna august și până în prezent. Numai că în alte țări acest lucru nu s-a întâmplat, variațiile suferite de prețurile la cereale fiind de numai câțiva euro, potrivit LAPAR. Cum fermieri români au luat credite, plătind dobânzi mai mari față de concurenții lor din Uniunea Europeană, ca să facă investiții, nu e de mirare că iarna lui 2013 se anunță mai „geroasă” ca altele. Florin Tiutiu, tânăr fermier care lucrează circa 3.000 de hectare în Olt, pe care cultivă în special cereale și plante tehnice, spune că 2013 ar fi un an bun, dacă marii comercianți nu le-ar fi suflat profitul agricultorilor.
„Ne omoară concurența neloială a traderilor. Prețurile sunt mici și nu ne scoatem cheltuielile”, arată fermierul din Olt.
În prezent, traderii oferă cam 0,4-0,5 lei pe kilogramul de boabe de porumb, chiar dacă nici măcar nu a început recoltarea. În luna iunie, se oferea cam 208 euro/tonă, iar pe 9 septembrie prețul coborâse la 119 euro/tonă. Nici la grâu lucrurile nu stau mai bine pentru fermieri. La mijlocul lui iunie, prețul oferit de marii comercianți de cereale era de 227 euro/tonă.În august, prețul scăzuse la 133 de euro/tonă, pentru ca la începutul lunii septembrie marii traderi să-și mai reducă pretențiile și să ofere 140 de euro/tona de grâu. În schimb, în august, fermierii din alte state europene primeau 180-200 de euro pe tona de grâu și 170 de euro pe tona de porumb.