Sunatoarea este o specie medicinala perena, cultivate pentru partile sale aeriene care contin ulei volatil, derivati polifenolici, tanin si un pigment rosu numit hipericina. Datorita acestor componente sunatoarea are actiune antiseptica si cicatrizanta. Se foloseste in afectiuni hepato-biliare, gastrice, iar extern in tratamentul diferitelor rani si arsuri. Hipericina este utilizata in tratamentul starilor depresive. Sunatoarea face dintre plantele a caror extracte sau componente chimice s-au dovedit a avea actiune anti-HIV.
Va prezentam in acest articol tehnologia de cultivare a sunatoarei dezvoltata de Catalina Drutu, cercetator in cadrul Statiunii de Cercetare Dezvoltare Agricola Secuieni. Chiar daca pana in prezent nu s-au creat soiuri, fermierii care doresc sa infiinteze culturi de sunatoare pot cultiva populatia locala cunoscuta sub numele „De Secuieni”.
Tehnologia de cultura pentru sunatoare: rotatia culturii
Aceasta specie are un ritm lent de crestere in primele faze de vegetatie, motiv pentru care solicita terenuri cat mai curate de buruieni. Cele mai indicate premergatoare sunt prasitoarele, leguminoasele sau cerealele de toamna. Fiind o specie perena se plaseaza inafara asolamentului. Pe acelasi teren nu poate reveni mai devreme de 4-5 ani.
Tehnologia de cultura pentru sunatoare: fertilizarea
Sunatoarea da productii mari atunci cand solul este bine fertilizat. Stabilirea necesarului de ingrasaminte se face in functie de fertilitatea naturala a solului, de planta premergatoare si de anul de vegetatie.
Fosforul influenteaza pozitiv productia de herba, doza optima pentru zona subcarpatica a Moldovei fiind de 50-60 kg s.a/ha. Si ingrasamintele cu azot sporesc productia de herba, in anii I si al II-lea admimistrandu-se 120 kg s.a./ha, iar in anul al III-lea 80 kg s.a./ha. Ingrasamintele potasice sporesc rezistenta la iernare si se aplica in doza de 25-35 kg s.a./ha numai pe solurile sarace in acest element.
Superfosfatul si sarea potasica se aplica toamna inainte de semanat si se vor incorpora odata cu ultima discuire a solului. In decursul urmatorilor ani ,se vor incorpora in sol prin ultima prasila. Azotatul de amoniu se aplica primavara si se incorporeaza in sol prin prasile.
Tehnologia de cultura pentru sunatoare: lucrarile solului
Lucrarile de baza ale solului difera dupa starea de umiditate a solului si planta premergatoare . Daca sunatoarea urmeaza dupa cereale de toamna sau leguminoase, solul se va ara imediat dupa eliberarea terenului la adancime de 22-25 cm si se va mentine curat de buruieni pana toamna prin lucrari repetate cu discul in agregat cu grapa cu colti reglabili. Cand urmeaza dupa prasitoare, dupa recoltarea acestora, se ara la 22-25 cm cu plugul in agregat cu grapa stelata. Datorita semintelor mici, sunatoarea cere o pregatire foarte atenta a terenului. Acest lucru se realizeaza prin folosirea combinatorului sau cu ajutorul polidiscului urmat de grapa. Inainte de semanat, terenul se va tavalugi puternic.
Tehnologia de cultura pentru sunatoare: semanatul
Sunatoarea se inmulteste prin seminte. Samanta pentru semanat trebuie sa aiba puritatea fizica de cel putin 95%, iar facultatea germinativa de cel putin 80%.
Epoca de semanat este in pragul iernii, pentru ca semintele sa beneficieze de umiditatea acumulata in sol in perioada de iarna.
Semanata in primavara rasare numai in anii cu primaveri foarte umede.
Norma de samanta recomandata este de 3-4 kg/ha,amestecata cu balast in proportie de 1:2. Distanta intre randuri este de 50 cm, pentru a permite mecanizarea lucrarilor de intretinere. Adancimea de semanat este de 0,5 cm. Semanatul se face cu SUP-21 la care se ataseaza cutii pentru seminte mici.
Tehnologia de cultura pentru sunatoare: lucrari de ingrijire
Plantutele de sunatoare au un ritm foarte lent de crestere in primele faze de vegetatie, iar imburuienarea culturii in aceasta perioada poate duce la compromiterea culturii. De aceea, lucrarile de ingrijire trebuie executate inainte de rasarirea plantelor, prin prasile oarbe.
In anul I de culturi, dupa rasarirea plantelor, terenul se va mentine curat de buruieni prin efectuarea a 3-4 prasile mecanice intre randuri si o prasila manuala pe rand. In anii urmatori, primavara timpuriu se efectueaza taierea si indepartarea tulpinilor.
In timpul perioadei de vegetatie , se recomanda aceleasi lucrari de intretinere ca si in anul I, cu mentiunea ca dupa recoltarea partii aeriene sa se praseasca obligatoriu, pentru a mobiliza terenul si a stimula regenerarea plantelor in vederea obtinerii celei de-a doua recolte.
Tehnologia de cultura pentru sunatoare: combaterea bolilor si daunatorilor
Plantele de sunatoare pot fi atacate de ciuperci din genul Fusarium si Verticillium, care determina distrugerea totala a acestora si compromiterea recoltelor, indeosebi in anul al III-lea de cultura. In scopul prevenirii atacului se recomanda respectarea masurilor agrofitotehnice si de igiena culturala.
La plantele de sunatoare mai poate sa apara in anii favorabili si fainarea (Erysiphe hyperici). Numai pentru loturile semincere, combaterea bolii se face prin aplicarea de tratamente in perioada de vegetatie cu produse fitosanitare. Daunatorii semnalati pana in prezent nu produc pagube insemnate culturilor de sunatoare.
Tehnologia de cultura pentru sunatoare: recoltarea
Epoca optima de recoltare este situata in intervalul dintre inceputul si toiul infloritului. In conditii normale toamna se mai obtine o recolta, la infloritul tulpinilor regenerate.
Recoltarea se poate face cu secera sau coasa. In cazul recoltarii mecanice, se va regla cutitul astfel ca sa fie taiata intreaga materie prima vegetala nelignificata (la inaltimea de 25-35 cm de la sol), iar produsul obtinut sa corespunda din punct de vedere calitativ. Productia ce se obtine este de 1500-2000 kg/ha in anul al II-lea si de 2000-2500 kg/ha in anul al III-lea materie prima vegetala uscata, randamentul de uscare fiind de 3-4:1.
Tehnologia de cultura pentru sunatoare: prelucrarea materiei prime
Herba de sunatoare se usuca pe cale naturala la umbra, in straturi subtiri, in locuri bine aerisite, intorcandu-se din cand in cand, dar cu multa atentie, pentru ca tulpinile sa nu se defolieze. Pe cale artificiala, uscarea se face la 35 C pentru a nu se distruge principiile active.
Tehnologia de cultivare a sunatoarei este realizata de Catalina Drutu, cercetator in cadrul Statiunii de Cercetare Dezvoltare Agricola Secuieni.