Una dintre cele mai deosebite rase de gaina este fara indoiala Matasea Japoneaza, prezenta deseori in cadrul concursurilor internationale de galinacee, datorita aspectului sau aparte. Pielea de culoare neagra este acoperita de un penaj cu aspect de blana, matasos la atingere. Mai mult decat atat, carnea acestei rase este considerata o delicatesa in marile restaurante din lume.

In Romania, unul dintre crescatorii de gaini Matase Japoneza este Danut Bulf, din Poiana-Lacului, judetul Arges. S-a indragostit de aceasta rasa acum mai bine de 9 ani, uitandu-se doar pe Internet. Nu a fost mult pana cand a cumparat doua exemplare din rasa Matase Japoneza. De atunci, isi dedica majoritatea timpului cresterii gainilor de Matase Japoneza, in special pentru a participa cu ele la concursurile internationale.

„Am gasit aceasta rasa pe internet, acum 9 ani, mi s-a parut deosebita. Am gasit la un doctor stomatolog, o gaina si un cocos, i-am cumparat si asa am inceput sa cresc. Am vizitat o expozitie la Pitesti dedicata acestor pasari. Asa am inceput sa aflu mai multe, mai ales despre standarde”, a declarat Danut Bulf, pentru StiriAgricole.ro.

Va prezentam in acest articol cateva elemente esentiale ale tehnologiei de crestere pentru puii de Matase Japoneza.

Inmultirea gainilor de Matase Japoneza

Pentru a inmultii puii de Matase Japoneza, crescatorii organizeaza in fiecare an familii cuprinse din doua gaini si un cocos sau chiar si din 4 gaini si un cocos. Cei care doresc sa isi prezinte pasarile in cadrul expozitiilor trebuie sa fie atenti de asemenea si la caracteristicile exemplarelor destinate imperecherii. Pentru a avea o rasa cat mai pura, crescatorii recomanda evitarea inmulturii cocosilor sau a gainilor care prezinta defecte.

„Este important sa cunoasteti bine standardul rasei Matase Japoneza pentru a nu produce pasari cu acelasi defect, fie din partea cocosului sau a gainei. De asemenea, puii ii puteti selecta. In timp, in 2-3 ani, puteti scoate o pasare foarte buna”, spune Danut Bulf.

Pentru cei care doresc sa aiba o rata a inmultirii si mai mare, crescatorii folosesc deseori si incubatoare. Datorita docilitatii lor, gainile din rasa Matase Japoneza ajung sa se ridice destul de rar de pe cuibar, crescatorii fiind uneori nevoiti sa le aduca fortat la adapatoare, pentru a se hidrata.

Adapostul pentru gainile si puii din rasa Matase Japoneza

Daca pe timpul verii, gainile pot umbla mai mult libere, pe timpul iernii, din cauza temperaturilor scazute, pasarile din rasa Matase Japoneza au nevoie de un adapost bine izolat. Cu toate acestea, este important de precizat ca gainile si cocosii de matase au o rezistenta destul de mare la frig.

Temperatura din adapost, pe timpul iernii, ar trebui sa fie de circa 13-14 °C si sa nu scada sub 10°C, deoarece acest lucru influenteaza nu doar sanatatea pasarilor, ci si productia de oua.

Pentru o izolatie buna a adapostului se recomanda vata de sticla sau minerala. De asemenea, un alt material izolator foarte bun, il reprezinta si polistirenul expandat. Pe langa acest lucru, trebuie asternut pe podeaua adapostului talas sau paie pentru a feri pasarea sa inghete.

Un alt factor care poate influenta randamentul gainilor ouatoare este si lumina. Astfel, pe perioada iernii, crescatorii pot monta in adaposturi becuri electrice, care se vor aprinde la apusul soarelui si se vor stinge dupa 3-4 ore.

Hrana pentru puii de Matase Japoneza

Pentru a se dezvolta normal, pasarile din rasa Matase Japoneza trebuie au nevoie de o hrana bogata in proteine, glucide, grasimi, substante minerale, precum si in vitamine. Pasarile de matase nu necesita o hrana diferita de cea a gainilor obisnuite. Cu toate acestea, crescatorii care doresc sa isi expuna pasarile in cadrul concursurilor internationale recomanda evitarea hranei care contine porumb, deoarece aceasta le poate ingalbeni penajul.

In general, nevoia zilnica de hrana a unei gaini de matase este de circa 100 de grame, in care sa se regaseasca frecvent proteinele pe baza de viermisori, conform recomandarilor crescatorului Danut Bulf.

Proprietatile carnii si a oualor din rasa Matase Japoneaza

Atat carnea, cat si ouale gainilor din aceasta rasa au calitati organoleptice deosebite, fiind considerate o delicatesa in marile restaurante. Chiar daca productia medie de oua este de circa 120 de oua pe an, gainile din rasa Matase Japoneza nu isi sisteaza ouatul nici macar pe perioada iernii. Cu toate acestea, ouale sunt mici, avand circa 35-40 de grame.

Deoarece sunt lipsite de colesterol, ouale gainilor din rasa Matase Japoneza sunt deseori recomandate persoanelor care se confrunta cu afectiuni la ficat. Un alt aspect interesant este ca aceasta pasare are carnea, organele, precum si oasele negre.

Greutatea medie a unui cocos din rasa Matase Japoneza se situeaza la circa 1,90 kilograme, in timp ce pentru o gaina aceasta este de aproximativ 1,40 kilograme.

Puii din rasa Matase Japoneaza sunt vanduti cu preturi cuprinse intre 50 si 150 de lei, insa unele exemplare pot ajunge sa fie comercializate si cu 1.500 de euro.

 

Share on Facebook