Taxe eliminate pentru micii fermieri. Iata ce sume va pot fi restituite de catre stat

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Conform legii 28/2018, anumite activitati agricole desfasurate de persoane fizice, PFA si intreprinderi familiale sau individuale vor fi scutite de la plata obligatiilor fiscale. Legea a fost publicata in Monitorul oficial pe 18 ianuarie si va intra in vigoare peste trei zile.

Motivele adoptarii acestei legi sunt direct legate de practicile neuniforme ale Fiscului, care include aceste venituri fie in categoria tranferului proprietatilor din patrimoniu personal fie in categoria veniturilor din activitati independente.

Fermierii care au platit deja contributiile supuse eliminarii pot solicita rambursarea totala a banilor. Pentru restituitea sumelor, platitorii vor trebui sa depuna o cerere la Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) si isi vor primi banii in termen de 30 de zile.

Conform Art.3, alin. 1 al legii: ,,Se anuleaza diferentele de T.V.A., precum si accesoriile aferente acestora, pentru perioadele fiscale anterioare datei de 31 decembrie 2016, stabilite prin decizie de impunere comunicata contribuabilului pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi, ca urmare a depasirii plafonului de scutire de 220.000 lei prevazut la art. 310 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, realizate de catre persoanele fizice, persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, cu sediul activitatii economice in Romania, care au realizat activitatile de productie agricola’’.

ANAF nu mai poate stabili diferente de TVA

Noua lege interzice fiscului sa mai impuna agricultorilor diferente de TVA sau alte accesorii dupa depasirea plafonului de scutire de 220.000 lei, pentru perioadele anterioare datei de 31 decembrie 2016.

,,Organul fiscal nu stabileste diferentele de T.V.A., precum siaccesoriile aferente acestora, persoanelor fizice, persoanelor fizice autorizate, intreprinderilor individuale si intreprinderilor familiale, cu sediul activitatii economice in Romania, prevazute la alin. (1), ca urmare a depasirii plafonului de scutire de 220.000 lei prevazut la art. 310 din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, si nu emite o decizie de impunere pentru perioadele anterioare datei de 31 decembrie 2016’’.

,,In cazul in care, anterior intrarii in vigoare a prezentei legi, organul fiscal competent a emis, dar nu a comunicat decizia de impunere prin care a stabilit obligatii de natura celor prevazute la art. 1 si 3, acesta nu mai comunica decizia de impunere, iar obligatiile fiscale se scad din evidenta analitica pe platitor, pe baza de borderou de scadere’’, se mai arata in lege.

Legea se aplica si retroactiv iar persoanele care au efectuat deja plata pentru contributiile anterior mentionate, au dreptul sa solicite restituirea integrala a sumelor platite, printr-o cerere depusa la ANAF, iar banii vor fi primiti in maximum 30 de zile de la depunerea cererii.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE