O scoala profesionala din Harghita organizeaza cursuri de grajdar

Facebook
Twitter

Conform unui comunicat eliberat de Consiliul Judetean Harghita, scoala profesionala ,,Tivai Nagy Imre’’ din localitatea Sanmartin va organiza pentru prima oara in tara noastra cursuri de grajdar. Conform autoritatilor din judet, domeniul ecvestru trebuie sa devina prioritar, noteaza Agerpres.

Consiliul Judetean a dat curs formalitatilor pentru demararea cursurilor de specializare inca de acum trei ani, insa acestea se vor concretiza in sfarsit, in aceasta toamna. Astfel, elevii acestei specializari din cadrul scolii profesionale Tivai Nagy Imre’’ vor dobandi meseria de grajdar.

Presedintele Consiliului Judetean Harghita, Borboly Csaba a declarat ca infiintarea unei astfel de specializari profesionale este laudabila, atat timp cat in judetul Harghita cererea pentru aceasta meserie este una ridicata.

Elevii, 3 ani de scoala pentru obtinerea calificarii de grajdar

Tot in comunicatul de presa in care se anunta infiintarea scolii se mai arata ca obtinerea specializarii de grajdar (ingrijitor de cai) va dura trei ani, clasele IX-XI. Cursantii vor sustine atat cursuri teoretice cat si practice, pentru cele din urma fiind sustinuti de ferma-scoala de la Sansimion, a Clubului ecvestru „Kavalliera” si Asociatiei sportive „Kincsem” de la Siculeni.

,,Prin initierea cursurilor de specializare in meseria de grajdar, invatamantul profesional din Romania va asigura specializare pentru tineri, dar si pentru adulti, intr-un domeniu total nou. Partile implicate in aceasta initiativa au in vedere si cursuri de formare conexe meseriei de ingrijitor de cai. Scopul este ca domeniul ecvestru din judetul Harghita si din Transilvania sa devina unul prioritar, iar formarea in meseria de grajdar este doar unul dintre demersurile intreprinse in acest sens’’, se mai arata in comunicatul Biroului de Presa al CJ Harghita.

Aceeasi scoala doreste sa infiinteze cursuri si pentru meseria de pastor

,,S-a conchis ca este nevoie ca meseriile de acest tip sa isi redobandeasca prestigiul, prin luarea in considerare a traditiei si resurselor locale in ceea ce priveste cresterea animalelor. Si pentru cursul de pastor, scoala profesionala din Sanmartin poate asigura un cadru de organizare, prin colaborarea cu antreprenorii locali”, se mai puncteaza in comunicatul CJ Harghita

Aceasta specializare se va desfasura in parametrii diferiti fata de cea de grajdari si se va baza indeosebi pe un program practic de ucenicie, program realizat cu ajutorul crescatorilor de ovine din judetul Harghita.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE