Țăranii se luptă să nu le dispară LAPTELE din PIEŢE

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Aproape 300 de mici producători de lapte din judeţul Hunedoara au solicitat buletine de analiză pentru laptele pe care îl comercializează în pieţele agroalimentare, a anunţat DSVSA Hunedoara.

Țăranii nu mai pot vinde lapte crud în piețe decât dacă prezintă buletine sanitar-veterinare, care să ceritifice că animalele sunt sănătoase, iar laptele este conform, adică îndeplinește standardele europene de calitate. Astfel, numărul total de germeni trebuie să fie mai mic de 100.000/ml, iar cel al celulelor somatice nu poate depăşi 400.000/ml, pentru laptele de bovine. Costul unui buletin care să certifice calitatea laptelui este de aproximativ 80 de lei.

“Procedura este în derulare. Din cele aproximativ 280 de probe de lapte analizate până acum, doar cinci sunt neconforme cu reglementările în vigoare. În aceste cazuri sunt notificaţi producătorii şi se va reface controlul”, a declarat purtătorul de cuvânt al DSVSA Hunedoara, Leontin Laslău, transmite Agerpres.

Potrivit acestuia, medicii veterinari care răspund de pieţe cunosc aceste cazuri şi nu vor permite ca producătorii să vândă lapte în pieţele agroalimentare fără ca acesta să se încadreze în normele de igienă stabilite de directiva europeană ce a intrat în vigoare la începutul anului.

În judeţul Hunedoara sunt circa 120 de mici producători de lapte care vând, în mod constant, în pieţele agroalimentare. Ceilalţi care au solicitat buletine de analize a laptelui vin mai rar în pieţe, săptămânal sau la zece zile.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE