Sute de kilograme de alimente, retrase se la raft

Facebook
Twitter

În urma unui control efectuat de inspectorii sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor, au fost retrase de la comercializare peste 500 de kg de produse alimentare, preponderent carne şi produse din carne, care datorită nerespectării condiţiilor de depozitare, manipulare şi comercializare, ar fi pus în pericol sănătatea cetăţenilor, a anunțat ANSVSA.

Conform datelor centralizate, au fost verificate 1.300 de obiective, din care : 103 carmangerii, 160 de măcelării, 500 de magazine alimentare, 74 de depozite de produse alimentare, 147 de supermarket-uri, 132 de restaurante, 51 de laboratoare de patiserie-cofetărie, 26 de unităţi fast-food, 9 pizzerii, 13 unităţi de procesare a laptelui, 14 unităţi de porcesare a cărnii, 4 unităţi de panificaţie, 6 centre de ambalare ouă, 8 abatoare, 44 de târguri de animale şi au avut loc şi 9 acţiuni de control în trafic.

Ca urmare a neregulilor descoperite în timpul controalelor, desfăşurate în perioada 15 – 20 decembrie 2013, au fost aplicate 160 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 175.782 de lei, iar unui număr de 6 unităţi le-a fost suspendată activitatea, până la remedierea deficienţelor constatate. O cantitate de 500 de kg de alimente a fost retrasă de la comercializare.

Comercianții sancționați nu respectau condiţiile de igienă, de depozitare a alimentelor, nu își desfășurau activitatea în spaţii avizate sanitar veterinar. Inspectorii sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor au constatat că agenții comerciali nu manipulau necorespunzător a ustensilele şi a vesela în blocul alimentar sau nu aveau documente care să ateste conformitatea sau trasabilitatea produselor. Totodată, numeroase animale comercializate în târguri nu aveau documente sanitare veterinare şi erau neidentificate.

Controalele cu această tematică vor continua până pe data de 7 ianuarie 2014.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE