Subventiile pe care APIA le va plati incepand cu saptamana viitoare

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a anuntat ca incepand cu saptamna viitoare Agentia de Plati va demara plata pentru crescatorii de animale pe schema 8 – Ajutor National Tranzitoriu pentru bovinele de carne, precum si pentru ANT 9 – ovine.

„Din fericire am reusit sa platim crescatorilor pana acum ANT-ul pentru schema 7, adica pentru bovinele de lapte. Pentru ANT – 8, bovine pentru carne au fost unele blocaje, am inteles ca din acest weekend se vor debloca lucrurile si vom putea plati banii si pe aceasta schema. De asemenea, si pentru ANT – 9, ovine, vom incepe sa platim si saptamana viitoare”, a declarat Achim Irimescu, in cadrul unei conferinte de presa.

Seful MADR a facut precizari si cu privire la fermierii aflati in esantionul de control, care cel putin pana la acest moment nu si-au primit banii din subventii in conturi. „Fermierii mari au fost cei mai afectati de aceste intarzieri. Va pot spune ca din cele 300 de milioane de euro care le revin acestor agricultori, am efectuat ordine de plata pentru 230 de milioane de euro. Speram ca in cel mai scurt timp acesti fermieri sa-si regaseasca banii in conturi.

In ceea ce priveste Sprijinul Cuplat Vegetal, ministrul a mentionat ca nu s-a putut plati acest tip de subventie pentru toate schemele. „De exemplu, la lucerna nu am reusit sa platim, insa vom demara platile saptamana viitoare. Daca ar fi sa tragem linie pana acum sa vedem cat am platit de cand am preluat eu acest mandat, lucrurile sunt bune. Vorbim de 1,487 miliarde de euro, din care 1,2 mld. pe FEGA, 209 milioane de euro pe FADER si circa 100 mil. euro din bugetul national”, a mai spus Irimescu.

De asemenea, ministrul Agriculturii a declarat ca Romania a solicitat Comisiei Europene prelungirea termenului-limita de plata a subventiilor pana la 30 septembrie. „Eu eram decis sa prelungesc termenul cu o luna sa spunem, deoarece nu vad de ce ne-am ducem pana in toamna. Au existat insa niste discutii cu cei de la APIA, care mi-au explicat ca riscam sa ramanem cu cateva mii de fermieri neplatiti. Din acest sens m-am decis sa cerem o extindere pana la finele lunii septembrie. Ne dorim ca banii sa ajunga cat mai repede la fermieri, este dreptul lor”, a mai spus Achim Irimescu.

Reamintim ca in cursul lunii iunie 2016 Comisia Europeana a anuntat ca statele membre pot solicita o prelungire pentru plata subventiilor europene din campania 2015 catre fermieri pana la 15 octombrie 2016, fara ca acestea sa suporte penalitati. Masura a fost luata ca urmare a dificultatilor experimentate de mai multe Agentii de Plati din statele membre in cadrul primului an de plati, din Noua Politica Agricola Comuna.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE