Subventii pentru zonele care se confrunta cu constrangeri naturale

Facebook
Twitter

Fermierii din zonele care se confrunta cu constrangeri naturale au posibilitatea sa solicite subventii prin masura 13 din PNDR.

Valoarea platilor:

sub-masura 13.1 – plati compensatorii in zona montana (ANC ZM) 97 €/ha/an

sub-masura 13.2 – plati compensatorii pentru zone care se confrunta cu constrangeri naturale semnificative (ANC SEMN) 62 €/ha/an

sub-masura 13.3 – plati compensatorii pentru zone care se confrunta cu constrangeri specifice (ANC SPEC) 75 €/ha/an

in cazul fermelor cu suprafete agricole mai mari de 50 ha (prag de la care incepe aplicarea degresivitatii), valoarea platii scade pentru acele suprafete agricole care depasesc aceasta valoare:
• 1-50 ha – 100% din prima acordata pe hectar,
• 50,01-100 ha – 75% din prima acordata pe hectar,
• 100,01-300 ha – 50% din prima acordata pe hectar,
• peste 300 ha – 35% din prima acordata pe hectar.

Pentru s M.13.2 si s M.13.3, in cazul in care in urma aplicarii degresivitatii, valoarea platii compensatorii/ha ar ajunge la un nivel inferior celui de 25 €/ha, plata compensatorie acordata pe unitatea de suprafata va fi in cuantum de 25 €/ha.

Nu se poate solicita sprijinul aferent M 13 fara solicitarea SAPS.

Delimitarea zonelor montane (ANC ZM) a fost realizata pentru PNDR 2007 – 2013 pe baza indeplinirii unuia dintre urmatoarele criterii:

altitudinea medie la nivelul LAU2 (comune/orase, municipii) ≥ 600 m sau

altitudinea medie la nivelul LAU2 intre 400 si 600m si panta medie ≥ 15%.

intrucat criteriile pentru desemnarea zonelor montane nu au fost modificate fata de precedenta perioada de programare, lista localitatilor incadrate in zona montana nu a suferit modificari in perioada de programare 2014 – 2020, cu exceptia introducerii unei comune (Solca din judetul Suceava) ca urmare a reorganizarii administrativ-teritoriale prin divizare.

Delimitarea zonelor care se confrunta cu constrangeri naturale semnificative (ANC SEMN) se face la nivelul unitatilor teritoriale (LAU2) in functie de indeplinirea pe cel putin 60% din suprafata agricola a UAT a cel putin unui criteriu biofizic prevazut in Anexa III a Regulamentului de dezvoltare rurala nr. 1305/2013.

De asemenea, in conformitate cu art. 32 alin. (4) din Regulament, in procesul de desemnare a acestor zone s-a aplicat si metodologia de ajustare (fine-tuning – FT) bazata pe criteriile privind utilizarea irigatiilor, ponderea culturilor permanente (vii si livezi) si productia medie pentru principalele doua culturi pe teren arabil (grau si porumb).

Delimitarea zonelor care se confrunta cu constrangeri specifice (ANC SPEC) s-a realizat prin selectarea UAT care se suprapun total sau partial cu Rezervatia Biosferei „Delta Dunarii” din cauza potentialului natural agricol mai scazut decat in restul tarii.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE