Subventii de sute de euro la hectar pentru pomicultorii care vand prune fabricilor de procesare

Facebook
Twitter

Pomicultorii care vor sa obtina sprijinul cuplat pentru productia destinata procesarii trebuie sa respecte o serie de reguli, printre care se numara obligativitatea de a incheia un contract cu o fabrica procesatoare de fructe si sa faca dovada comercializarii productiei, pe baza de factura.  

Platile cuplate ar putea fi implementate incepand cu anul 2016, in functie de decizia functionarilor de la Bruxelles, potrivit declaratiilor oficialilor Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale. In discutiile cu asociatiile de producatori, s-a vorbit despre acordarea unui sprijin anual cuprins intre 300 de euro/hectar, in primul an de aplicare a masurii, si 345 de euro/hectar, in 2020, pentru productia de prune destinata procesarii.

De-a lungul timpului, oficialii MADR au precizat ca platile cuplate se vor acorda fermierilor care folosesc material genetic romanesc. Pentru a veni in sprijinul pomicultorilor care doresc sa acceseze platile cuplate, din 2016, StiriAgricole.ro va prezinta oferta institutelor si statiunilor de cercetare care au dezvoltat noi soiuri de prun.

Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultura Pitesti, Maracineni a omologat numeroase soiuri de prun, insa doar in cazul catorva dintre acestea se recomanda productia pentru procesare:

Soiul de prun GRAS AMELIORAT

Caracteristicile soiului de prun GRAS AMELIORAT: 

Fructul:

  • Marime: mijlocie – mare (45 g).
  • Forma: sferica, usor alungita la capete.
  • Epiderma: de culoare vanata roscata, relativ subtire, cu striatiuni neregulate, castaniu – deschis, destul de numeroase pe intreaga suprafata, cu pruina groasa, violacee.
  • Peduncul: destul de lung, bine prins de ramura si de fruct.
  • Pulpa: de culoare galben – verzuie, crocanta sau semi-crocanta, suculenta, cu gust dulce, slab acidulat, aroma fina, placuta; contine 17,1% sub-stanta uscata solubila.
  • Sambure: foarte mic si neaderent (deosebire de soiul Grase romanesti).
  • Epoca de coacere: prima jumatate a lunii septembrie, cu doua saptamani inainte de Grase romanesti.

Pomul:

  • pomul este viguros, cu coroana semisferica sau conic – rasturnata, larga,  cu ramuri de schelet solide, garnisite cu formatiuni fructifere mijlocii si lungi; lastarii sunt de lungime si grosime mijlocie.
  • usor sensibil  la PPV.
  • epoca de inflorire  este timpurie, autofertil, prezinta flori de tip Grase romanesti, mari, cu petale albe, antere bogate in polen.

Productie si utilizare:

  • Caractere agronomice: auto-fertil si bun polenizator, capacitate de productie mare (peste 30 t/ha); se recomanda a fi cultivat in zona subcarpatica meridionala.
  • Utilizare: destinatie mixta.


Soiul de prun PESCARUS

Caracteristicile soiului de prun PESCARUS:

Fructul:

  • Marime: supramijlocie (45 g).
  • Forma: ovoida, asimetrica.
  • Epiderma: de culoare vanata negricioasa, potrivit de groasa, rezistenta, acoperita de pruina cenusie.
  • Peduncul: de lungime si gro-sime mijlocie.
  • Pulpa: de culoare galben – verzuie, potrivit de consistenta si de suculenta, cu gust placut, usor acidulat.
  • Sambure: de marime mijlocie si neaderent.
  • Epoca de coacere: sfarsitul  lunii august.

Pomul:

  • pomul este semiviguros, cu coroana conic – rasturnata, cu ramuri de schelet solide, garnisite cu formatiuni fructifere scurte; lastarii sunt de lungime si grosime mijlocie.
  • usor sensibil  la PPV; rezistent la ger si la ingheturi tarzii de primavara.
  • epoca de inflorire  mijlocie, autosteril, prezinta flori de tip Althan, mijlocii ca marime, cu petale albe, stamine bogate in polen. Polenizatori:  Renclod Althan, Silvia, Stanley.

Productie si utilizare:

  • Caractere agronomice: capa-citate de productie mare (peste 20 t/ha, cu 500 pomi); rezistent la ger si la brume tarzii de primavara; se recomanda a fi cultivat in partea de sud a tarii, pana in zonele colinare.
  • Utilizare: atat consum in stare proaspata, cat si deshidratare.

 

Soiul de prun AGENT

Caracteristicile soiului de prun AGENT:

Fructul:

  • Marime: mijlocie (27,3 g).
  • Forma: sferic – alungita.
  • Epiderma: pielita de culoare rosietica, pistruiata.
  • Peduncul: lung  si subtire.
  • Pulpa: de culoare galbuie, cu gust dulce acrisor, usor astringent.
  • Sambure: mic si neaderent.
  • Epoca de coacere: decada a III-a a lunii august.

Pomul:

  • pomul este de vigoare mijlocie, cu fructificare mixta; lastarul este de grosime si lungime mijlocie.
  • tolerant la PPV, rezistent la monilioza si Polystigma rubrum.
  • epoca de inflorire  este mijlocie, partial autofertil. Polenizatori: Andreea, Stanley, Anna Spath.

Productie si utilizare:

  • Caractere agronomice: intra pe rod in anul 3 de la plantare, produce moderat, dar constant; se recomanda a fi plantat la distanta de 5 x 4 m altoit pe corcodus si 5 x 3 m altoit pe prun franc.
  • Utilizare: in principal pentru deshidratare si mai putin pentru consum in stare proaspata; raportul de deshidratare este 3,5 kg fructe proaspete la un kilogram de fructe uscate; directiile de valorificare pot fi amplificate si pentru distilare, compoturi si gem.

 

Soiuri de prun comercializate de Statiunea de Cercetare – Dezvoltare pentru Pomicultura Iasi:

Soiul de prun CARPATIN

Caracteristicile soiului de prun CARPATIN:

  • vigoare mica spre mijlocie,
  • forma coroanei piramidala,
  • fructul mijlociu, sferic alungit, greutatea fructului 40-50 grame,
  • culoarea albastru inchis cu pruina cenusie,
  • perioada de recoltare – sfarsitul lunii iulie.

 

Soiul de prun MINERVA

Caracteristicile soiului de prun MINERVA:

  •  vigoare mica spre mijlocie,
  • forma coroanei piramidala,
  • fructul mijlociu spre mare, ovoid usor asimetric, greutatea fructului 38-40 grame, culoarea vanata violacee acoperit cu pruina albastruie,
  • perioada de recoltare – sfarsitul lunii iulie, inceputul lunii august.

 

Soiul de prun CENTENAR

Caracteristicile soiului de prun CENTENAR:

  • vigoare mijlocie,
  • forma coroanei globuloasa,
  • fructul mare, invers ovoid, greutatea fructului 52 grame, culoarea albastru ultramarin,
  • perioada de recoltare – prima jumatate a lunii august.

 

Soiul de prun DAMBOVITA

Caracteristicile soiului de prun DAMBOVITA:

  • vigoare mare,
  • forma coroanei conic rasturnata,
  • fructul mare, ovoid usor asimetric, greutatea fructului 51 grame, culoarea vanata inchis,
  • perioada de recoltare – sfarsitul lunii august.

 

Soiul de prun TULEU GRAS

Caracteristicile soiului de prun TULEU GRAS:

  • vigoare mare,
  • fructul mijlociu, elipsoidal rotunjit, greutatea fructului 30-35 grame, culoarea violet inchis,
  • perioada de recoltare – sfarsitul lunii august.

 

Statiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultura Voinesti a omologat soiul de prun Record, in anul 1983.

Caracteristicile soiului de prun Record:

  • Pomul este semiviguros, cu coroana fusiforma, infloreste pe formatiuni fructifere scurte (buchete), cu flori mari, de un alb imaculat.
  • Potentialul de rodire: 15 tone/hectar.
  • Fructul este foarte mare, avand in medie 75 – 80 grame, de forma sferic – alungita. Pielita in faza de parga este de culoare rosu – violaceu, ajungand la maturitatea de recoltare vanata – inchisa, acoperita cu pruina groasa, albastruie.
  • Epoca de coacere: ultima decada a lunii august – prima decada a lunii septembrie.
  • Se recomanda a fi plantat in aceeasi parcela cu soiuri care ii asigura o buna polenizare: Stanley, Anna Spath.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE