subventii pentru fermieri

Subvenții de 2,12 miliarde de lei pentru fermieri, în 2014

Facebook
Twitter

În 2014, fermierii români vor beneficia de subvenţii de la bugetul de stat de aproape 2,12 miliarde de lei, potrivit raportului privind situaţia macroeconomică în perioada 2014-2017, publicat pe site-ul Ministerul Finanţelor Publice (MFP).

Aceste fonduri vor fi folosite pentru sprijinirea sectorului zootehnic, dar şi pentru plăţile complementare din sectorul vegetal. Astfel, pentru crescătorii de animale va fi alocată anul viitor o sumă de 1,52 miliarde de lei, iar pentru plăţile naţionale directe din sectorul vegetal, circa 663,2 milioane de lei, ceea ce reprezintă 21 de euro/hectar.

Aproximativ 585 de milioane de lei din suma alocată pentru plata subvențiilor vor fi anul viitor crescătorilor de bovine, din care 96 de milioane de lei pentru schema decuplată de producţie în sectorul de lapte şi 488 de milioane de lei pentru schema din sectorul de carne. Sumele alocate pentru plăţile din sectorul de creşterea ovinelor se ridică în 2014 la 348,6 milioane de lei.

Pentru plata subvenției la motorină au fost bugetate aproape 485 de milioane de lei, iar 70,8 milioane de lei pentru ajutorul de minimis în vederea achiziţionării tancurilor de răcire a laptelui.

O sumă de 37 de milioane de lei din bugetul Ministerului Agriculturii va merge pentru ameliorarea raselor de animale şi pentru primele de asigurare, însă deocamdată nu a fost stabilit cuantumul pentru că nu au fost promovate actele normative. În bugetul MADR din 2014 mai este inclusă şi suma de 1,45 milioane de lei pentru acţiuni de ecologizare.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE