septembrie 26, 2022

Subventii APIA: topul firmelor care au luat grosul subventiilor pe suprafata. Strainii musca din felia marilor latifundiari

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In fruntea topului celor mai mari exploatatii din Romania care au primit subventii pe suprafata prin intermediul APIA se claseaza compania braileana SC AGRICOST SRL, conform datelor oferite de APIA la solicitarea StiriAgricole.ro.

Astfel, firma din Insula Mare a Brailei (IMB), al carui director general este Lucian Buzdugan, a primit sub forma de subventii pe suprafata, in anul 2014, suma totala de 22.323.965 lei.

Societatea comerciala Agricost a tinut prima pagina a ziarelor atunci cand Culita Tarata, un important om de afaceri din Neamt si fondatorul companiei TCE 3 Brazi, a vandut activele IMB, cu un pret de zece ori mai mic in raport cu valoarea reala, catre Constantin Dulute, patronul Agricost, un apropiat de altfel al lui Tarata.

Mai mult decat atat, dupa ce a intrat in posesia activelor, Agricost a cerut in instanta concesionarea celor 56.000 de hectare din IMB. Dupa 7 ani de procese, Agentia Domeniilor Statului (ADS) este obligata sa concesioneze terenul catre Agricost. Merita amintit ca holdingul TCE 3 Brazi figureaza in arhivele ADS cu un debit de peste 22 de milioane de euro.

Potrivit informatiilor publicate pe site-ul Ministerului de Finante, compania SC AGRICOST SRL a raportat pentru anul 2013 un profit de 48.000.000 lei.

Pe locul secund in topul celor mai mari exploatatii care au primit subventii pe suprafata prin APIA regasim compania timisoreana SC EMILIANA WEST ROM SRL, controlata de catre un om de afaceri italian. Firma a beneficiat, in 2014, de subventii pe suprafata in valoare de 6,623,457 lei, a doua cea mai mare suma oferita de APIA, in anul 2014.

Societatea comerciala din Timisoara a cerut in 2011 daune in valoare de peste 10 milioane de lei Ministerului Agriculturii, pe motiv ca Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare locala ar fi inundat terenurile firmei cultivate cu grau si rapita. O analiza a Ministerului Agriculturii a aratat ca aceeasi firma a pagubit statul cu peste 780.000 de lei, dupa ce a astupat si distrus mai multe canale si podete din localitatea in care isi desfasoara activitatea.

Pe al treilea loc intalnim o societate comerciala din judetul Tulcea, care administreaza mai multe amenajari agricole de peste 10.000 de hectare. Este vorba despre compania SC AGRODELTA SIREASA SA, aceasta beneficiind, in 2014, de subventii pe suprafata, in valoare de 6,097,28 lei.

De mai mult timp, administratorii firmei SC AGRODELTA SIREASA SA se afla in conflict cu Consiliul Judetean Tulcea, din cauza faptului ca firma nu respecta contractele de cesionare a terenurilor agricole. Mai mult decat atat, societatea comerciala a pretins Ministerului Agriculturii, in 2011, despagubiri in valoare de 78 de milioane de euro pentru ca inundatiile din acel an ar fi distrus culturile firmei pe o raza de 5.000 de hectare.

Pe locul patru ne intalnim cu o companie condusa de Mihai Anghel, supranumit „latifundiarul din sudul ţării“, care, prin intermediul firmei SC Oltyre SA, cultiva peste 20.000 de hectare de cereale în judeţele Dolj şi Olt. Astfel, in 2014, SC Oltyre SA a primit subventii din partea APIA in valoare de 5,963,786 lei.

Al cincilea loc este ocupat de compania S.C. INTERAGRO S.A, din judetul Teleorman, controlata de Ioan Nicolae. Societatea comerciala a obtinut din partea APIA, in 2014, subventii pe suprafata in valoare de 5,699,356 lei. Recent, Ioan Nicolae, unul dintre cei mai bogati romani, a fost condamntat la doi ani si jumatate de inchisoare cu executare, in dosarul „Mita la PSD”.

O alta companie ce merita amintita este si SC TRANSAVIA SA, clasata pe locul 10 in topul celor mai mari exploatatii din Romania care au primit subventii pe suprafata. Transavia este unul dintre cei mai importanti producatori de carne de pasare din Romania, avand peste 1.500 de angajati. Compania cultiva, in circuit inchis, pe mai multe terenuri din judetul Alba, cereale necesare hranirii pasarilor. Anul trecut, SC TRANSAVIA SA a beneficiat de subventii din partea APIA in valoare de 4,770,225 lei.

Top 15 exploatatii din Romania care au primit subventii pe suprafata prin APIA:

 • SC AGRICOST SRL
 • SC EMILIANA WEST ROM SRL
 • SC AGRODELTA SIREASA SA
 • S.C. OLTYRE S.A.
 • S.C. INTERAGRO S.A.
 • SC AGRINATURA SA
 • SC DORNA AGRI S.A.
 • SC. R-AGRO FALCIU SA
 • S.C. AGRICOM BORCEA S.A.
 • SC TRANSAVIA SA
 • SC AGRO NEVADA TIM S.R.L.
 • RECOND COM IMPEX SRL
 • SC INTERCEREAL SA MOVILA
 • SC WESTGRAIN SRL
 • SC CROSS WIND SRL

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE