Subventii APIA: reguli pentru diversificarea culturilor

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Plata pentru practici agricole benefice pentru clima si mediu, „plata pentru inverzire”, se acorda fermierilor care aplica practicile prevazute mai sus in functie de specificul exploatatiei si/sau structura culturilor.

Fermierii ale caror exploatatii se afla integral sau partial in zone care fac obiectul Legii apelor nr. 107/1996, cu modificarile si completarile ulterioare, si Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei si faunei salbatice, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 49/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, au dreptul la plata mentionata in prezentul capitol, cu conditia sa aplice practicile mentionate in prezentul capitol, in masura in care practicile respective sunt compatibile, in exploatatia in cauza, cu obiectivele actelor normative mentionate.

In vederea finantarii platii pentru inverzire, se utilizeaza 30 % din plafonul national anual prevazut in Anexa II la Regulamentul 1307/2013.

Cuantumul platii pentru inverzire pe hectarul eligibil se calculeaza anual prin impartirea plafonului stabilit la numarul total de hectare eligibile.

Diversificarea culturilor consta in existenta a doua sau mai multe culturi pe terenul arabil si se aplica de catre fermierii care utilizeaza mai mult de 10 hectare de teren arabil.

In conformitate cu art. 18, alin. (2) din OUG nr. 3/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, “cultura” inseamna oricare dintre urmatoarele:

  • a) o cultura a oricaruia dintre genurile definite in clasificarea botanica a culturilor;
  • b) un teren lasat parloaga;
  • c) iarba sau alte plante furajere erbacee;
  • d) culturile de toamna si cele de primavara sunt considerate culturi distincte, chiar daca apartin aceluiasi gen.

In functie de numarul de hectare de teren arabil conditiile de diversificare sunt prezentate dupa cum urmeaza:

Fermierul trebuie sa asigure cel putin doua culturi diferite daca utilizeaza suprafete de teren arabil cuprinse intre 10 si 30 hectare. Cultura preponderenta trebuie sa acopere maximum 75% din terenul arabil.

Exemplul: 1 – o exploatatie cu 10 hectare teren arabil
Cultura principala: 75%, conditia de Cultura principala: 90%, conditia de diversificare este indeplinita

Diversificare culturi pentru suprafetele de teren arabil mai mari de 30 hectare

Fermierul trebuie sa asigure cel putin trei culturi diferite daca utilizeaza suprafete de teren arabil de peste 30 hectare. Cultura preponderenta trebuie sa acopere maximum 75 % din terenul arabil, respectiv doua culturi preponderente sa acopere impreuna maximum 95 % din terenul arabil.

In situatia in care suprafata de teren arabil este cultivata in proportie de peste 75% cu iarba sau alte plante erbacee sau este parloaga, cultura preponderenta de pe restul suprafetei arabile trebuie sa ocupe maxim 75 % din terenul arabil ramas.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE