Subventii APIA: fermierii au solicitat la plata o suprafata mai mare cu 214.525 ha fata de 2016

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In Campania 2017, fermierii romani au solicitat subventii pentru o suprafata de 9,541 milioane hectare, in crestere cu 214.525 hectare fata de anul trecut, a anuntat ministrul Agriculturii, Petre Daea, potrivit Agerpres. De asemenea, seful MADR a precizat ca numarul cererilor de plata s-a redus cu aproape 17.000.

„S-a incheiat campania de depunere a cererilor de plata luni, la orele 24:00. Daca in 2016 au fost depuse 901.335 de cereri pentru o suprafata de 9.326.864 hectare, in 2017, la data de 15 mai, orele 24:00, fermierii au depus 884.397 de cereri pentru o suprafata de 9.541.389 hectare. Fata de anul trecut avem mai putine cu 16.938 de cereri, ceea ce demonstreaza ca s-au comasat suprafetele, dar avem un plus de suprafata de 214.525 hectare”, a declarat Daea, pentru sursa citata.

Ministrul s-a declarat multumit de procesul de depunere a cererilor de plata, precizand totodata ca doar prin respectarea termenelor stabilite fermierii isi pot primi banii la timp.

„Sunt foarte multumit de modul in care s-a lucrat. Este o realizare foarte importanta pentru agricultura pentru ca se pot respecta termenele pe partea de control, dar avem si garantia ca fermierii vor lua la timp subventiile pentru anul 2017/2018”, a mai spus ministrul Agriculturii.

In urma cu doua saptamani, Asociatia Crescatorilor de Bovine pentru Carne din Romania solicita, printr-o scrisoare, Ministerului Agriculturii, sa prelungeasca termenul de depunere a cererilor APIA, pana la 31 mai, deoarece o buna parte dintre fermieri nu vor reusi sa-si procure toate documentele necesare depunerii cererilor.

„Noi am solicitat prelungirea pentru ca un numar cat mai mare de fermieri sa beneficieze de SCZ. Dl. Ministru va decide daca prelungeste sau nu. Noi ne facem datoria fata de crescatorii de vaci de carne, fara sa facem presiuni asupra nimanui. Muncim de 2 saptamani si pana la 2 noaptea ca sa facem fata tuturor solicitarilor. Sigur are dreptate si domnia sa, ne-am tot invatat sa lasam totul pentru ultima zi. Noi credem ca sunt suficiente motive pentru prelungire, unele care nu tin neparat de fermieri sau Asociatii”, se arata intr-o postare a Asociatiei Crescatorilor de Bovine pentru Carne.

O noutate, fata de anii anteriori, este ca agricultorii si crescatorii de animale au la dispozitie doua saptamani pentru a aduce modificari la actele depuse, fara a fi penalizati. In aceste cazuri, termenul-limita (pentru clarificari) este 31 mai 2017.

Sprijinul financiar aferent Campaniei 2017 este finantat din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA), din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) si de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE