Subventii agro-mediu: regulile pe care trebuie sa le respecte fermierii pentru diversificarea culturilor

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Diversificarea culturilor consta in existenta a doua sau mai multe culturi pe terenul arabil si se aplica de catre fermierii care utilizeaza mai mult de 10 hectare de teren arabil. Aceasta regula trebuie respectata de catre agricultorii care beneficiaza de subventii europene.

In conformitate cu art. 18, alin. (2) din OUG nr. 3/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, „cultura” inseamna oricare dintre urmatoarele:

a) o cultura a oricaruia dintre genurile definite in clasificarea botanica a culturilor;

b) un teren lasat pârloaga;

c) iarba sau alte plante furajere erbacee;

d) culturile de toamna si cele de primavara sunt considerate culturi distincte, chiar daca apartin aceluiasi gen.

In functie de numarul de hectare de teren arabil conditiile de diversificare sunt prezentate dupa cum urmeaza:

Fermierul trebuie sa asigure cel putin doua culturi diferite daca utilizeaza suprafete de teren arabil cuprinse intre 10 si 30 hectare. Cultura preponderenta trebuie sa acopere maximum 75% din terenul arabil.

Fermierul trebuie sa asigure cel putin trei culturi diferite daca utilizeaza suprafete de teren arabil de peste 30 hectare. Cultura preponderenta trebuie sa acopere maximum 75 % din terenul arabil, respectiv doua culturi preponderente sa acopere impreuna maximum 95 % din terenul arabil.

In situatia in care suprafata de teren arabil este cultivata in proportie de peste 75% cu iarba sau alte plante erbacee sau este pârloaga, cultura preponderenta de pe restul suprafetei arabile trebuie sa ocupe maxim 75 % din terenul arabil ramas.

Exploatatiile sunt exceptate de la diversificarea culturilor in cazul in care:

a) au teren arabil mai putin de 10 ha;

b) practica agricultura ecologica – numai terenul arabil utilizat pentru productia ecologica este exceptat de la diversificare;

c) intreaga suprafata este acoperita cu culturi aflate sub apa o mare parte a ciclului de productie;

d) peste 75 % din terenul arabil este utilizat pentru productia de iarba sau alte furaje erbacee, este teren lasat pârloaga sau face obiectul unei combinatii intre aceste utilizari, cu conditia ca suprafata arabila care nu face obiectul acestor utilizari sa fie de maxim 30 ha;

e) peste 75 % din suprafata agricola eligibila este pajiste permanenta, este utilizata pentru productia de iarba sau alte furaje erbacee sau pentru culturi aflate sub apa o mare parte a ciclului de cultura sau face obiectul unei combinatii intre aceste utilizari, cu conditia ca suprafata arabila care nu face obiectul acestor utilizari sa fie de maxim 30 ha;

f) peste 50 % din suprafata arabila declarata in anul de cerere curent nu a fost declarata de fermier in cererea sa unica de plata din anul anterior si in cazul in care, pe baza unei comparatii geospatiale a parcelelor solicitate in cererea unica de plata din anul curent, se constata ca intregul teren arabil este cultivat cu o cultura diferita fata de cea din anul calendaristic anterior;

Plata pentru practici agricole benefice pentru clima si mediu, „plata pentru inverzire”, se acorda fermierilor care aplica practicile prevazute mai sus in functie de specificul exploatatiei si/sau structura culturilor.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE