Subventii 2016: Ministrul Agriculturii anunta cand incep platile integrale

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a anuntat recent ca incepand cu 1 decembrie vor fi demarate platile integrale pentru fermieri, aferente Campaniei 2016. Anuntul sefului MADR a fost facut la expozitia de ovine organizata in Complexul Heidenfeld, din Viisoara.

„Am trasat deja sarcina colegilor in APIA ca de la 1 decembrie sa incepem platile regulate, platile normale, pentru ca acum dam avansuri. Aderarea la UE inseamna si bani foarte multi, pana la aderare bugetul Ministerului Agriculturii era undeva la 300 de milioane de euro, acum am depasit 3,3 miliarde, practic de 11 ori au crescut subventiile catre agricultura si sunt convins ca acesti bani se vad in ceva. Daca ne uitam la ce oi frumoase avem aici, este evident ca si sectorul a beneficiat de acest sprijin, nu pe cat mi-as fi dorit”, a declarat Achim Irimescu, potrivit publicatiei TimpOnline.ro.

De asemenea, ministrul Agriculturii i-a informat pe oieri ca sprijinul cuplat pentru ovine va creste din 2017 la aproape 13 euro pe cap de oaie, la aceasta suma adaugandu-se si Ajutorul National de Tranzitie (ANTZ).

„De la anul creste subventia pentru ovine substantial. Anul acesta a fost sprijinul de 4,5 euro pe cap de oaie, de la anul va fi 13 euro pe cap de oaie, la care se adauga si ajutorul national de tranzitie, circa 25 de lei pe cap de oaie. Pentru oile de prasila, in loc de 13 euro vor fi 17 euro. Asa cum am notificat deja Comisia Europeana, de la anul platile cresc gradual, astfel incat in 2019-2020 se vor plati 24 de euro pe cap de oaie iar pe oile de prasila 27 de euro. In urma consultarilor cu federatiile oierilor, am reusit sa gasim o solutie foarte buna, iar pentru zona de deal si de munte am scazut numarul oilor eligibile la 60 iar per total la 100 de capete. Am stabilit si un ajutor de minimis pentru berbeci, care a fost initial 2.500 pe cap de berbec, solicitarea a fost mai mare decat cea prognozata si speram sa gasim banii necesari, 10 milioane d elei in plus de la buget. Crescatorii de animale trebuie sa inteleaga ca acest sprijin trebuie sa se vada in cresterea calitatii animalelor”, a mai spus Irimescu.

Recent, Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) a anuntat ca suma totala autorizata la plata, pentru prima transa, reprezentand avansul aferent Campaniei 2016, este de 128,2 milioane euro pentru un numar de 154.003 fermieri.

Din aceasta suma, s-au platit din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA) – 110,2 milioane euro dintr-un total alocat Romaniei de 1.772 milioane euro, conform Regulamentului de punere in aplicare (UE) nr. 699/2016 de stabilire, pentru anul 2016, a plafoanelor bugetare aplicabile anumitor scheme de sprijin direct prevazute de Regulamentul (UE) nr. 1307/2013 al Parlamentului European si al Consiliului.

Diferenta de 18 milioane euro reprezinta avansul pentru Masura 13 – „Plati pentru zone care se confrunta cu constrangeri naturale sau cu alte constrangeri specifice”, masura de dezvoltare rurala delegata de AFIR, din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) si cofinantare de la Bugetul National.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE