Agentia de Plati si Interventie in Agricultura trebuie sa finalizeze in aceasta luna controalele la exploatatiile agricole care se afla in esantionul de verificari pentru a putea plati integral subventiile de anul trecut.

Fara finalizarea acestei proceduri, APIA nu va putea sa plateasca fermierilor in drept subventia integrala. A doua transa din plata pe suprafata urmeaza sa fie platita intre 1 decembrie 2015 si 30 iunie 2016.

„Controalele exploatatiilor agricole trebuie finalizate obligatoriu in aceasta luna pentru a incepe platile regulare, finale”, a precizat, pentru StiriAgricole, directorul APIA Mures, Ovidiu Savasca.

Anul trecut au beneficiat de avansul SAPS un numar de 602.159 fermieri cu o suprafata de 5.753.954 ha, suma totala platita fiind de 1,128,470,121.91 lei (255.448.678,85 euro), conform unui comunicat APIA.

Pentru a primi in 2016 subventiile pe suprafata, fermierii romani trebui sa faca dovada ca au infiintat culturile agricole doar cu samanta certificata.

Astfel, potrivit Ordinului 619/2015, samanta certificata trebuie utilizata pentru culturile de soia, lucerna, fasole boabe pentru industrializare, canepa pentru ulei si fibre, orez, cartof, sfecla la zahar, tomate destinate industrializarii, castravetilor destinati industrializarii, legumelor cultivate in sera (tomate si castraveti pentru consum in stare proaspata sau destinati industrializarii, ardei si varza pentru consum in stare proaspata) si legume cultivate in solarii (tomate si castraveti pentru consum in stare proaspata, castraveti destinati industrializarii, ardei,varza, vinete pentru consum in stare proaspata).

In majoritatea cazurilor, fermierii pot face dovada ca utilizeaza samanta certificata prin factura fiscala de la achizitie, precum si prin documentul de certificare a lotului de samanta, conform APIA.