Subventie usturoi 2021: 15 milioane de euro alocati de MADR pentru sustinerea productiei

Facebook
Twitter

Potrivit unui proiect de hotarare, cultivatorii de usturoi vor putea primi si in acest an un sprijin financiar, de cel mult 3.000 de euro la hectar, prin care sa poata sustine productia de usturoi.

Resursele financiare necesare aplicarii schemei de ajutor de minimis pentru anul 2021 sunt de maximum 15 milioane de lei, reprezentand echivalentul in lei al sumei de 3,078 milioane de euro, acestea fiind asigurate din bugetul acestui an al Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

„In anul 2021, valoarea ajutorului de minimis care se acorda beneficiarilor este de maximum 14.617,5 lei/ha, care reprezinta contravaloarea in lei a maximum 3.000 euro/ha, la cursul de schimb de 4,8725 lei pentru un euro, stabilit de Banca Centrala Europeana la data de 30 septembrie 2020, pentru schema prevazuta (…), fara a depasi valoarea maxima de 20.000 euro/trei exercitii financiare/beneficiar, prevazuta la art. 3 alin. (2) din Regulamentul de minimis in sectorul agricol”, se arata in document.

Potrivit hotararii initiale aprobate de MADR pentru a sprijini cultivatorii de usturoi, cei care vor sa beneficieze de aceste ajutoare de minimis trebuie sa detina o suprafata cultivata cu usturoi de minimum 3.000 de metri patrati, sa valorifice o cantitate de usturoi de minimum 3.000 de kilograme/hectar dovedita cu documente justificative, sa fie inregistrati in evidentele Registrului agricol deschis la primariile in a caror raza administrativ-teritoriala se afla suprafetele cultivate cu usturoi la data depunerii cererii si sa detina Registrul de evidenta a tratamentelor cu produse de protectie a plantelor, completat cu tratamentele aplicate culturii si o copie a filelor din Registrul agricol deschis la primariile in a caror raza administrativ teritoriala se afla terenul utilizat in anul de cerere, din care sa rezulte suprafetele cultivate cu usturoi.

Programul de sustinere a productiei de usturoi se desfasoara pe o perioada de trei ani, respectiv 2019 -2021.

Din datele furnizate de Ministerul Agriculturii reiese ca numarul beneficiarilor a crescut de trei ori in anul 2020 fata de 2019, de la 341 la 1.096, in timp ce suprafata plantata in cadru programului a inregistrat o crestere de aproape patru ori, de la 360 hectare, la 1.325 hectare.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE