Subventie motorina: fermierii isi vor primi banii restanti de anul trecut

Facebook
Twitter

Guvernul a aprobat recent, in sedinta, o Hotarare care vizeaza completarea Hotararii Guvernului nr.1174/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizata in agricultura, potrivit unui comunicat al MADR.

Actul normativ adoptat elimina obtinerea avizului ministrului finantelor publice pentru emiterea ordinului ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale de aprobare a cantitatilor de motorina ce beneficiaza de ajutor de stat acordat sub forma de rambursare, avand in vedere faptul ca sumele respective sunt deja incadrate in prevederile bugetare aprobate anual pentru Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

Totodata, hotararea de guvern prevede ca sumele reprezentand ajutorul de stat pentru cantitatile de motorina determinate la plata si consumate de catre beneficiari, insa nedecontate in anul de cerere, se deconteaza de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale in anul urmator celui de cerere, cu incadrarea in prevederile bugetare aprobate.

Astfel, fermierii urmeaza sa-ti primeasca in scurt timp sumele restante din trimestrul III, 2015.

Valoarea accizei a fost de 1,7975 lei /litru pentru anul 2015, si pentru anul 2016 ramane identica.

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) a efectuat in data de 16.03.2016 plata pentru acciza la motorina utilizata in agricultura pentru cantitatile de motorina utilizate in trimestrul IV al anului 2015.

Prin Hotararea Guvernului nr. 1174/2014, incepand cu anul 2015 s-a instituit o schema de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizata in agricultura, in sectoarele: vegetal, zootehnic si imbunatatiri funciare. Reducerea este operata prin aplicarea unei rate reduse de impozitare a motorinei utilizate in agricultura.

Ulterior, prin Hotararea Guvernului nr.880/2015 si prin Hotararea Guvernului nr.967/2015, au fost aduse modificari si completari la prevederile H.G. nr.1174/2014, care au vizat urmatoarele aspecte:

  • stabilirea valorii totale maxime a schemei de ajutor de stat pentru perioada 2015-2020, luand in considerare evolutia ratei accizei standard la motorina pentru anul 2016, respectiv, perioada 2017-2020, prevazuta de legislatia fiscala, precum si suma alocata pentru plata ajutorului de stat in anul 2015
  • punerea in acord si corelarea dispozitiilor legale privind exprimarea in lei a accizei standard pentru motorina, cu modul de calcul si exprimarea in lei a nivelului redus al accizei pentru motorina utilizata in agricultura. Astfel, pentru anii 2015 si 2016, precum si pentru perioada 2017-2020 s-a stabilit modul de acordare a ajutorului de stat sub forma de rambursare, ca diferenta dintre rata accizei standard si rata accizei reduse.
  • alocarea sumelor necesare pentru plata ajutorului de stat in anii 2015 si 2016.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE