Subventie APIA: ce documente sunt necesare pentru incasarea sprijinului

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Fermierii care doresc sa incaseze subventia APIA pot depune si in acest an cererea unica de plata, in perioada 1 martie- 15 mai 2019. In cele ce urmeaza va vom prezenta conditiile de eligibilitate necesare pentru incasarea sprijinului dar si documentele necesare.

Conditii de eligibilitate

Precizam ca sunt eligibile la plata exploatatiile cu suprafata de cel putin 1 (un) hectar, formate din parcele agricole cu suprafata de cel putin 0,3 hectare. In cazul serelor, solarelor, viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor, arbustilor fructiferi, suprafata parcelei agricole trebuie sa fie de cel putin 0,1 ha si/sau, dupa caz, sa detina un numar minim de animale. Pentru legume cultivate in sere si solare, suprafata minima a exploatatiei este de 0,3 ha, iar suprafata minima a parcelei este de 0,03 ha.

Fermierii care detin parcele agricole cu o suprafata de pana la 0,1 ha nesolicitate la plata pot sa nu le declare in cererea unica, cu conditia ca suprafata insumata a acestor parcele sa nu depaseasca 1 (un) hectar.

De asemenea, fermierii care nu depun cerere pentru nicio plata directa bazata pe suprafata, nu au obligatia de a-si declara parcelele agricole, daca suprafata totala nu depaseste 1(un) hectar. In toate cazurile, fermierul trebuie declarate toate parcelele agricole si toate zonele de interes ecologic, confom art. 8 alin. (1) lit. c), f), f1), din OUG nr. 3/2015 cu modificarile si completarile ulterioare.

Documente necesare

Copie CI/BI/ pasaport;

Dovada cont bancar activ;

Pentru persoanele juridice – actele care atesta forma de organizare, inregistrarea fiscala si numirea/ desemnarea unui administrator, dupa caz, in original;

Documente specifice, diferentiate pe tipul de sprijin solicitat;

Documentele necesare care dovedesc utilizarea terenului agricol, inclusiv a terenurilor care contin zone de interes ecologic, precum si a animalelor declarate. Conform art. 2 alin. 1 din Ordinul MADR nr. 1253/2013, cu modificarile si completarile ulterioare, in fiecare an, pana la data de 16 mai (inclusiv), operatorii au obligatia de a-si inregistra activitatea in sistemul de agricultura ecologica (de a depune documentatia prevazuta la art. 2 alin. 10 la DAJ.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE